Svatební šaty detailněji (autor: carodejka35)

Některé nevěsty mají jasně danou představu o tom, jak právě jejich šaty budou vypadat. Od malinka ve vlastních představách utvářejí a dotvářejí a pak jen hledají obdobu... to není snadné. Jiné nevědí vůbec a sbírají inspiraci v časopisech, blozích, z fotek, a to je možná ještě těžší.
Proto i my přicházíme s pomocí při výběru na Váš nezapomenutelný den.

Barva šatů

Bílá klasika - Znamená čistotu a nevinnost. Výhodou je, že se bílá ke všemu hodí a dodržuje tradici. Dnes už ale nikdo až tak úzkoprsý není, takže nevěsty, které jsou v bílé moc "vybledlé" mohou s radostí volit i jiné barvy.

Champagne - Některým nevěstám sluší víc. Vypadá vznešeně a bohatě. Bledulky v nich nejsou ztracené a dnes už není problém sjednotit i doplňky, vzhledem k jejich oblíbenosti.

Růžová - Pro jemné princezny. Žádná pověra ji nevylučuje a snadno se doladí s okolím. I když ne každý ženich by třeba chtěl s takovými šaty ladit.

Červená - Rudá je vášeň, energie, oheň. Ani tady tradice nijak nepřekáží a s bílou vypadá úžasně. Ale pro některé může být dost agresivní a berou ji jako vulgární. Ale je to přecijen Váš den.

Černá - Netradiční, ale rozhodně zajímavá. Snadno ladí i ženich. Je to hra kontrastu, který působí impozantně a přitom ne-morbidně. Bohužel ne všichni ji akceptují.

Zelená - Elegantní, pověrami ovšem pohaněná barvička nosící smůlu. Neměla by být vůbec nikde. Ale snadno se kombinuje s ostatní výzdobou, nebo i očima nevěsty.

Modrá - Nosí štěstí, ale ne na šatech nevěsty. Je ovšem krásná a hodí se téměř ke všemu.

Fialová - Symbolizuje lásku - ale opět ne na nevěstě. Je to ale velice oblíbená a moderní barva. Takže se hodí ke všemu. Je spousty dalších barev jako oranžová, žlutá, stříbrná... Dnes je možné opravdu cokoli. Stačí přiložit například barevný šál kolem tváře, abyste věděly, jak sedne zrovna Vám.

Výběr šatů

Dnešní doba nabízí mnoho možností, jak a kde si vybrat své vysněné svatební šaty. V České republice a na Slovensku se, narozdíl od ostatních zemí, šaty stále ještě půjčují. V zahraničí je ale běžné, že si nevěsta šaty kupuje, protože zapůjčené svatební šaty prý nosí smůlu. Pokud věříš na pověry, můžeš se vyhnout půjčovnám a nechat si ušít šaty na míru. Určitě se v okolí najde šikovná krejčová či návrhářka, která promění tvůj sen ve skutečnost. Poslední alternativou jsou různé bazary, či internetové prodejny, kde si můžeš šaty objednat a pak už je jen nechat upravit tak, aby ti dokonale seděly. Ať se rozhodneš pro kteroukoli z výše uvedených variant, vybírej srdcem, protože na svatebních fotkách nebo videu se na vybraný model budeš dívat po zbytek svého života!

Půjčovny - Výhodou je cena (většinou) a možnost vyzkoušet. Také se nemusíte o nic starat. Některé půjčovny taktéž nabízejí, že Vám šaty nechají ušít a pak si je ponechají, takže máte nové, kvalitně ušité šaty za cenu půjčovného. Půjčí vám i spodnici, závoj, doplňky a vy po svatbě už nemusíte vymýšlet co s tím.

Šaty ušité na míru - Nejdřív doporučuji zajít do půjčovny a zkusit si typ šatů, který mi padne nejlépe. Může se stát, že vysněné šaty nakonec nemusí být tak lichotivé, nebo Vás třeba nemusel ten ideální tvar ani napadnout. V salónech už to mají většinou v oku.
Poté si ještě vybrat, kde je ušijí. Bohužel někde prodávají laciné šaty, které vypadají dokonale na fotografii a v reálu jsou jiné. Šicí dílny používají špatné látky, laciné výšivky, nepravé aplikace jako na úvodní fotografii atp.
Některé dílny aplikace použíjí, ale všechno jen lepí. Takže jsou šaty hezké, ale už neprodejné. Koupíte je, jsou dokonalé, ale to ovšem jen do té doby, než je budete chtít vyprat a dát k prodeji. Aplikace opadají a Vám zůstanou špinavé šaty ve skříni, které už nikdy nepoužijete a nebo prodáte.

Použité látky

Také radím vyzkoušet. Nakonec tylová sukně vypadá jinak než třeba saténová. Některé jsou lehoučké, některé těžké. Myslete na topři výběru, pokud chcete mít šaty co nejdéle. Některé látky splívají, jiné trčí. Záleží na střihu. Látka by měla střih podtrhávat, ne vyvracet.

Tvar šatů

Ke každé postavě se hodí jiné šaty. Jsou dány obecné teorie, které jsou jakýmsi ukazatelem, ale ne danou směrovkou. Nikde není řečeno, že Vámi vybraný tip Vám nepůjde, protože v choulostivém místě může být něco, co třeba zakryje nedostatek lépe než cokoli jiného, nebo naopak na něj i ve vhodném tvaru upozorní.

Plná sukně - baletkový, nebo balónový, pohádkový typ - Doporučují se na postavy obdélníkového tvaru, nebo na úzkou postavu s větším hrudníkem. Neměla by je mít nevěsta nízké postavy, aby se v nich neztratila. Jsou krásné a budete v nich dokonalou princeznou. Doplněny mohou být i různě dlouhou vlečkou.

Áčkový styl - Ideální styl, oblíbený díky jeho přizpůsobení se téměř každé postavě nevěsty. Jedná se o projmutý vršek a sukní do A. Mohou mít také jakoukoli vlečku.

Úzký střih - hodí se ke štíhlejším postavám. Obepínají figuru a při chůzi působí impozantně. Bohužel zdůrazňují jakoukoli neduhu na postavě. Vlečka jim dodává jakoby dozvuk.

Empírový střih - Pod prsy sepnuté a pak volně rozevláté až k zemi. Pomáhá malým ženám, nebo těm s širším pasem a menšími ňadry. Ideální pro těhulky, protože mají na bříšku určitou vůli/volnost.

Mořská panna - Obepínají tělo a rozšiřují se až od půlky stehen. Pro ženy s výraznými křivkami. Pokud je budete vybírat, pokuste se v nich sednout a volně pohybovat. Pozor, hodně zdůrazňují neduhy.

Vlečka

Vlečka je impozantní, noblesní a jde téměř ke každým šatům. Myslete ale na to, že ji nebudete mít za sebou jen při chůzi uličkou, ale i při tanci, chůzi běžně po restauraci a třeba i venku. Dnes se již dělají vlečky různých délek, ale i různě připínací,n ebo se navlékají při tanci na prst nevěsty atd.

Spodní prádlo

Protože byste si měly svou svatbu užít, je důležité, abyste se ve svatebních šatech cítily alespoň trochu pohodlně. Sebekrásnější šaty nebudou těmi pravými, pokud se v nich nebude dát chodit nebo dýchat. Základem pro každé šaty je vhodně vybrané spodní prádlo. To totiž může výrazně ovlivnit celou postavu. Push-up podprsenka vám může pomoci vyplnit dekolt a zeštíhlující kalhotky zase ubrat až několik velikostí. Určitě ale nezapomeňte na to, že ikdyž potřebujete, aby prádlo bylo funkční, přeci jen se musí také líbit. A nejen Vám…!

Doplňky

Ke svatebním šatům neodmyslitelně patří i doplňky. Závoje, boty, kloboučky, deštníky, bolerka, punčocháče a spousta dalších nezbytností. Je toho tolik, z čeho lze vybírat a na co bys neměla zapomenout. Pokud vybíráte v salónu, pomohou Vám i s radami, co se k Vašim šatům hodí a co ne.

Pozor na přehnané kombinování. Pokud je bohatě nazdobená sukně, ostatní doplňky by měly být střízlivější. Také je potřeba se domluvit i s kadeřníkem, co by k účesu šlo a co ne. Záleží i na počasí a ročním období. A hlavně na vašem vkusu a vkusu Vašeho budoucího manžela, protože je to Váš den a Vy na něj budete vzpomínat po zbytek života. A poslední rada. Běžte do salónu...i když si je nacháte šít jinde. Zkuste si tam ty nejpodobnější šaty těm vašim a pokud to budou ony, ucítíte to... Obléknete je a nebudete chtít jiné. A když budete mít v sobě nějaké to "ALE", běžte o dům dál a zkuste jiné, protože to neodbytné "ALE" se bude vracet stále jako bumerang.

Hodně štěstí a užívejte si chvilky příprav!!!

Autorka článku: carodejka35

 

Více fotografií různých odstínů svatebních šat si můžete prohlédnout v albu uživatelky zahyna.