Svatební salony

Jak ve vyspělých západních zemích, tak i v zemích třetího světa, platí, že nevěsta by měla mít svatební šaty vlastní. V některých státech dokonce rodiny budoucích nevěst šetří na svatbu své dcery už od jejího narození a pořízení svatebních šatů patří mezi nejdražší položky svatebního rozpočtu. Protože se ale u nás tradice půjčování svatebních šatů drží už dlouho, návštěva svatebních salónů většinou patří k tomu prvnímu, co českou nevěstu čeká hned, jakmile se stanoví datum svatby. Mimochodem – jít si vybírat šaty bez něj je spíše „okukovací mise“, protože bez stanoveného data ti nikde nejsou schopni vybraný model rezervovat.

Co můžeš čekat od svatebního salonu?

Jednotlivé svatební salony se od sebe mohou výrazně lišit jak nabídkou svatebních šatů, tak i šíří doplňkových služeb. Ne každý salon pořizuje každoročně novou kolekci šatů a ne všude najdeš modely světoznámých značek. Také ceny mohou být nastaveny velice individuálně, takže starší a málo půjčované šaty si lze leckde půjčit už od 1 500 Kč, jinde se ale ceny půjčovného mohou pohybovat i v desetitisících korun.

Co se týče nabídky, ta se opět liší salon od salonu. Někde není problém sehnat svatební šaty velikosti XS či XXXL, jinde si můžeš vybírat jen z nabídky zaměřené na výškově a váhově průměrnou nevěstu. Pokud se chystáš na zkoušku svatebních šatů poprvé, je dobré ověřit si, zda je nutné se na zkoušku šatů objednat a jestli ti ke zkoušení zapůjčí i boty nebo si máš s sebou vzít svoje. Každopádně je důležité na ně nezapomenout a vzít si boty s tak vysokým nebo nízkým podpatkem, jaký na sobě plánuješ mít v den D.

Je dobře, pokud máš alespoň nějakou základní představu o tom, jak by měly tvoje svatební šaty vypadat. Rozhodně ale doporučujeme nebránit se tomu, vyzkoušet si vše, co ti nabídne asistentka. Ne každé nevěstě sluší bílá a ne každá z nás si může dovolit obléct si šaty s velkou vlečkou. Totéž samozřejmě platí i o závoji či dalších doplňcích. Dalším kritériem pro výběr šatů je také to, kde se svatba bude odehrávat, případně, jestli je laděná do nějakého stylu. Do kostela bys měla volit šaty s menším výstřihem a větší vlečkou a naopak pod širé nebe si můžeš dovolit takřka cokoli, pokud se aplikace na šatech netlučou s barevným laděním vaší svatby.

Na zkoušku je dobré vzít si s sebou poradce, ale ideální počet je dvě osoby na nevěstu! Víc hlav sice víc ví, ale hlavní slovo při výběru svých šatů bys měla mít ty sama, protože to budeš ty, kdo ve vybraném modelu bude trávit nejdůležitější den svého života a příštích šedesát let se na šaty dívat na fotkách… Kromě bot si doma nezapomeň ani foťák (většina salonů focení dovoluje, ale je lepší se předem domluvit), abys mohla doma porovnávat. Pokud máš v plánu oběhat více salonů, nezapomeň se vybavit dobrou náladou a samozřejmě zálohou, která se skládá při rezervaci šatů.

Kromě šatů nabízí většina svatebních salonů také doplňky, jako je spodní prádlo (ať už funkční nebo to určené k potěšení ženicha o svatební noci), obleky pro ženicha, družičky, svatební oznámení, prstýnky, některé pak i dekorace atp. Větší svatební centra pak vedle tohoto standardního zboží i služeb nabízí také ty nadstandardní, jako je zprostředkování zapůjčení svatebních aut, koordinace svatby, tipy na další dodavatele a spoustu dalšího. Přejeme šťastnou ruku jak při výběru salonu, tak hlavně vysněných svatebních šatů!

 

Související diskuze a otázky

První návštěva svatebního salónu. Mám jít sama?
Co musím zařídit před návštěvou svatebního salónu?
Byla jsem spokojena s tímto svatebním salonem
Svatební šaty z půjčovny. Kdy se platí záloha?



Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních salonech atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#salon

Asmira team