Svatební obřad

Je nejdůležitější částí celého dne, a přesto o jeho zákonitostech často víme jen velmi málo. Věděla jsi například o tom, že výměna prstýnků není ze zákona jeho povinnou součástí? Záleží jen a jen na vás dvou, jestli se budete držet tradice a vyměňovat si prsteny nebo cokoli jiného, případně tuhle formalitu po domluvě s oddávajícím vynecháte úplně.

 

Civilní nebo církevní?

Farář nebo matriční úředník? Před kým z nich si řeknete své ANO, případně svatební slib, je jedna ze základních otázek týkajících se svatebního obřadu. Oba typy obřadu mají své kouzlo a každý z nich své výhody i nevýhody. Civilní úředníci mohou (pokud ovšem chtějí!) zcela přizpůsobit obřad vaší představě, zatímco církevní obřady mají většinou pevnou kostru, od které se odklání jen zřídka. Na druhou stranu ale slib, který si dáte před Bohem, je věčný, takže i kdybyste se formálně rozvedli a vstoupili do manželství třeba ještě pětkrát, podle křesťanských zákonů je před Bohem vaším partnerem ten, komu jste se zaslíbili poprvé.

Také délka obřadu a jeho náplň se může výrazně lišit. Civilní obřad obvykle bývá více o vás dvou, zatímco církevní se vyjadřuje i k vašemu vztahu k Bohu a jeho vztahu a úloze k vám a vašemu manželství. Většina církví také požaduje, abyste před vstupem do manželství absolvovali alespoň základní poučení nebo minimálně jedno setkání s církevním představitelem, který vás bude oddávat. Co se týče délky obřadu, matriční úředník se vám většinou věnuje 10 – 30 minut, zatímco církevní obřady trvají někdy i více než hodinu a půl. Vše ale záleží na domluvě.

 

Také délka obřadu a jeho náplň se může výrazně lišit. Civilní obřad obvykle bývá více o vás dvou, zatímco církevní se vyjadřuje i k vašemu vztahu k Bohu a jeho vztahu a úloze k vám a vašemu manželství. Většina církví také požaduje, abyste před vstupem do manželství absolvovali alespoň základní poučení nebo minimálně jedno setkání s církevním představitelem, který vás bude oddávat. Co se týče délky obřadu, matriční úředník se vám většinou věnuje 10 – 30 minut, zatímco církevní obřady trvají někdy i více než hodinu a půl. Vše ale záleží na domluvě.

Kdo, co, kdy, kde a jak…

Další otázkou, kterou jako budoucí nevěsta budeš muset zvážit, je pořadí při příchodu k oltáři. Pokud plánujete svatbu na matrice nebo v kostele, určuje jej přímo na místě matrikářka nebo církevní představitel. V případě, že plánuje obřad mimo místa k tomu úředně určená, většinou máte možnost si příchod naplánovat sami – stačí se domluvit s člověkem, který má toto na starost. Variant je několik a mezi nejčastěji volené patří tyto:

Svatební hosté sedí, a to tak, že mají-li před sebou „oltář,“ nevěstina rodina a přátelé jsou obvykle vpravo, ženichovi hosté vlevo. Poté přichází ženich, kterého přivádí maminka.

Pokud již nesedí mezi ostatními hosty, následují je ženichův tatínek a nevěstina maminka, kteří usedají na čestná místa v první řadě. Po nich přichází na řadu svědkové, malé družičky, které rozsypávají okvětní plátky nebo mají jiný úkol, a nakonec – nevěsta s tatínkem.

Od druhé světové války u nás platí pravidlo, že žena (nevěsta, maminka, svědkyně…) kráčí nebo stojí vždy po pravé ruce muže. V případě, že jeden ze snoubenců nemá rodiče, který by jej měl vést k oltáři, může jej nahradit jiná blízká osoba. Podmínkou není příbuzenský vztah, ale etiketa říká, že by to měla být osoba starší a zkušená, která žije ve šťastném manželství.

Máte-li dospělé družičky a družby, dle zvyku, který k nám přišel ze západních států, kráčí k oltáři jako první. U něj se postaví bokem a čekají na příchod ženicha a všech ostatních ve stejném pořadí, jak je uvedeno výše.

Úžasně vypadá, když se vám podaří sladit jejich šaty a vzhled. Pokud máte možnost volby hudebního doprovodu a podkresu svatebního obřadu, zvažte také, jaké písničky, v jakém pořadí a kolik jich vybrat. Někdy se pro příchod všech zúčastněných k oltáři používá jen jedna skladba, jindy je jedna určena ženichovi a všem ostatním a další družičkám a nevěstě. Kromě nich ale během svatebního obřadu mohou znít ještě tyto skladby:

  • píseň, která odděluje proslov oddávajícího od hlavní části obřadu
  • hudební podkres při předávání prstýnků
  • 2-4 skladby, které podbarví gratulace.
 

Další průběh svatebního obřadu je už tradiční. Na začátku je řeč oddávajícího, následuje slavnostní slib, který můžete buď odříkat (většinou na církevní půdě) nebo jen odpovědět ANO, poté přichází na řadu výměna prstýnků, polibek a podpisy. Nejprve navléká prstýnek muž ženě. Co se týče podpisů, zúčastnění se podepisují v pořadí:

  1. ženich
  2. nevěsta - ta se podepisuje nejprve novým jménem, potom svým původním
  3. svědek ženicha
  4. svědek nevěsty
  5. oddávající
  6. matrikářka.

Další tipy

Po skončení svatebního obřadu by vaši hosté měli vytvořit špalír, ve kterém odcházíte od oltáře. Novomanželé jako první, za nimi jejich svědkové, rodiče, družičky a dále hosté v libovolném pořadí. Oblíbeným českým zvykem je házet po nevěstě a ženichovi rýži, aby se pojistilo, že pár bude plodný. Protože ale rýže zůstává všude v oblečení i ve vlasech a navíc může zanechávat i hnědé flíčky na těle, je vhodnější rýži nahradit okvětními plátky nebo třeba speciálně chemicky upravenými svatebními bublifuky, které nezanechávají fleky na šatech. Rada na závěr: zvažujete-li (v jakémkoli směru) netradiční svatbu, zkuste se obrátit na některou ze státem registrovaných církví. Nejpřístupnější jsou v tomto ohledu Unitáři či Evangelíci.

Související diskuze a otázky

Jak dlouho trvá svatební obřad?

Hudba na svatební obřad. Nápady, jaká by se hodila?

Obřad pro věřícího partnera a nevěřící partnerku

Platily jste za obřad na úřadě? A za jejich svědky?

 

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních obřadu atp.? Stačí nám napsat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#obrad