Svatební koláčky

Na české a slovenské svatbě nemůžete zřejmě ochutnat nic tradičnějšího, než jsou svatební koláčky (nutná registrace). Jejich velikost, tvar i příchutě se liší kraj od kraje, ale i tak - znáte snad osobně jediného člověka, který by jim odolal? V Čechách jsou oblíbené hlavně koláčky velké asi jako dlaň, jaké známe třeba z pohádek o hloupém Honzovi, na Moravě a slovenském příhraničí zase svatební hostině vévodí koláčky o něco málo větší než bývají jednohubky, kterými se dobře zajídá panák („štamprla“) slivovice. Nejoblíbenější náplní je zřejmě tvarohová, ale často jsou k vidění také makové koláčky, povidlové a samozřejmě ořechové. Poslední jmenované se však už nevidí tak často nebo bývají o malinko dražší, protože ořechů je málo, takže ceny se šplhají nahoru.

Co říkají tradice?

Kromě svatební hostiny, kde by koláčky neměly chybět na žádném stole, se na svatbách nejčastěji využívají jako jakási osobní pozvánka k účasti na svatbě (dle tradice by je nevěsta měla osobně rozvážet den před svatbou), případně jako oznámení o svatbě, která proběhla (donesete na ochutnání těm, kdo se vaší svatby neúčastnili) a samozřejmě bývají nedílnou součástí svatebních výslužek. Ty se však v poslední době stávají také spíše ojedinělou tradicí, protože náklady na koláčky a cukroví nejsou malé, a tak se na mnoha svatbách od výslužek upouští nebo se dávají jen nejbližší rodině a známým. Často bývají nahrazeny například vínem s vlastní etiketou novomanželů, čokoládkami atp.

Naopak okamžiky, kde se svatební koláčky začínají objevovat čím dál tím častěji, je kromě ranního pohoštění v domě nevěsty hlavně občerstvení při čekání hostů na obřad a během focení novomanželů. Ideální je, pověřit občerstvením vašich hostů minimálně dvě družičky, které dostanou za úkol nabízet hostů koláčky a nealko do doby, než se všichni přesunou na svatební hostinu.

První věc, kterou začne řešit téměř každá nevěsta když se pustí do příprav svatby, jsou svatební šaty. Maminky nevěst trpí také svojí chorobou. Pokud bychom ji měli pojmenovat, nejpříhodnější by se zdál název: „Kolik koláčků musíme objednat?“ Tohle je jedna z nejčastějších otázek, které z úst svých maminek nebo budoucích tchýní nejspíš uslyšíte. Léty prověřená správná odpověď zní zhruba takto: vezměte si celkový (tedy všechny hosty, které na vaši svatbu dorazí, ať už na oběd či jen na večer) počet hostů, a pokud nepočítáte s výslužkami, vynásobte jej šesti, pokud máte výslužky v plánu, pak desíti. Deset je však maximální počet koláčků na osobu, které vám zaručí, že tak jako tak je budete jíst ještě o příštích vánocích!

Co tedy dodat na závěr?

Naše klasická rada zní, obrátit se na firmu či pekařku prověřenou referencemi, pokud je to jen trochu možné ochutnat jejich produkt (když do tohoto úkolu zapojíš i ženicha, uvidíš, že to bude jedna z mála aktivit, ze které budete při přípravách svatby nadšený) a pak už si jen, obdobně jako u svatebního dortu, nezapomenout nechat pár kousků zamrazit, aby se vám na svatbu dobře vzpomínalo!

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních koláčcích atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#kolacky #svatebnikolacky

Asmira team