Snubní prsteny

Jsou povinné?

Málokdo ví, že snubní prstýnky nejsou povinnou součástí svatebního obřadu, určitě ale patří k tradici, která je v nás zakořeněná natolik, že si svůj okamžik bez nich asi nedokážeme představit. Vedle svatebních šatů a nákladů na občerstvení hostů jsou jednou z největších položek svatebního rozpočtu. Proto, ale také proto, že bychom je oba na ruce měli nosit až do konce svého života, věnuje většina z nás jejich výběru opravdu velkou pozornost.

Jak a kde vybírat

A že vybírat je z čeho. Malá či exkluzivní klenotnictví se předbíhají v nabídkách se specializovanými výrobci, které své zboží nabízí prostřednictvím svatebních salónů, na veletrzích (kde mimochodem můžete prsteny sehnat s obrovskými slevami) a ani internetové obchody nezůstávají pozadu.

Než se pustíte do výběru, měli byste si s budoucím manželem nejen určit výši částky, kterou jste ochotni do koupě prstýnků investovat, ale také třeba to, zda jej vůbec plánujete oba dva nosit. Vedle líbivosti barvy kovů je totiž toto rozhodnutí důležité pro to, abyste pak mohli postupovat dále ve výběru kovu, ze kterého by měly být vaše snubní prstýnky vyrobeny.

Materiály

Tradiční žluté dnes vystřídalo oblíbené bílé zlato, ale v módě jsou i prstýnky v různých dalších barevných nuancích. Mezi nejoblíbenější patří jednoznačně růžová varianta nebo prsteny vyráběné z rhodia, které jsou nejen nádherné, ale mají vysokou životnost.

Zlato a rhodium však nejsou jediné kovy, kterými se můžete vzájemně okroužkovat. Cenově dostupnější jsou například prstýnky z oceli nebo titanu. U těchto kovů je však nutné dobře zvážit výběr velikosti, protože vzhledem k jejich „tvrdosti“ jsou jakékoli pozdější úpravy buďto velice obtížné nebo často i nemožné. Takže by se vám snadno mohlo stát, že jednou (nejčastěji se změnou váhy, obvykle to bývá po porodu nebo po dlouholetém manželském souití, kdy se výsledek manželčina výtečného vaření začne projevovat na manželově postavě) budete muset původní prstýnky vyměnit za jiné.

Velkou pozornost také věnujte výběru kamenů, protože i ony mají svou životnost a ty dražší také mnohdy i svůj příběh.

Investice do prstýnků se vám však může vrátit tisíckrát. Nebo si myslíte, že se nevyplatí, když té pohledné holce v baru jediný pohled na jeho levou ruku napoví, že tohohle chlapa už „ulovila“ jiná…?

Související diskuze, otázky a články

Originální rytina na snubní prsteny. Jak to máte vy?
Snubní prstýnky z bílého zlata - kde je seženeme levně?
Jak vypadají vaše snubní prstýnky rok po svatbě?
Prsteny a to ostatní

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních prstenech atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#prsteny

Asmira team