Rodiče nenabídli snoubenci tykání, co se s tím dá dělat?

Profilova fotka
Ahoj holky... Když jsem začala chodit se svým nastávajícím, jeho rodiče mi asi po týdnu nabídli tykání. Moji rodiče mému příteli ale tykání nenabídli ani po oznámení zasnoubení a obávám se, že ani nenabídnou. Můj Taťka říká, že je mu to jedno, ať se mu klidně tyká, ale sám to nenabídl. Je mi to hloupé, když já na přítelovi rodiče "ahoj" a on na ty moje "dobrý den" :-( Co se s tím dá dělat? A dá se nějak udělat, aby si naši rodiče vzájemně tykali? Vím, že je v tomhle ohledu problém v mých rodičích (teda spíš v mamce). Mám to nějak řešit? A dá se to vůbec nějak řešit?
Odpovědět
Profilova fotka
@pisotek zeptala bych se rodičů, zda nechtějí nabídnout tvému nastávajícímu tykání, pokud vám na tom záleží a pokud vám to nevadí nějak zásadně, nechala bych to na rodičích. Tohle je taková ošemetná věc a těžko chtít po někom, komu by to nebylo příjemné, aby to tykání nabídl a je otázka, zda tvým rodičům je to nepříjemné, nebo je to nenapadlo jenom
Odpovědět
Myslím, že není dobré násilně tlačit na rodiče aby si potykali, když to oni tak necítí a nedělalo by jim to dobře. Někdo je už takový , že má radši trochu odstup.
Odpovědět
Profilova fotka
@pisotek moji rodiče nabídli tykání příteli asi před měsícem, aby jim už na svatbě nevykal.. nemají s tykáním problém.. akorát přítelovi to zatím ještě ujede a občas tykne a občas vykne... nemůže si na to moc zvyknout, protože byl zvyklý vykat a měl i takovou výchovu doma.... Na druhou stranu, já se s tchánovcema nestýkám (špatné vztahy s tchýní) a ze začátku mi tchýně VYKALA, pak konečně mi začla tykat a teď už mi zase vyká (vím to, díky tomu že jsme se potkali ve městě).. Jinak od ní bych se nabídky tykání nedočkala, ani kdyby jsme měli v pohodě vztahy... je staromódní a zapšklá...
Odpovědět
Profilova fotka
já tykání nikdy nabídnutý nedostanu :-D :-D ale přítel už od našich dostal, že má tykat
Odpovědět
ahoj, tchýně mi nabídla tykání asi po 3 letech co jsme byli spolu. Od té doby spolu chodíme na pivko, nákupy apod. Naši přítelovi od začátku tykají, bohužel. A to je o 8 let starší než já! Tykání mu nenabídli a prý ani nenabídnou. Jsou ze staré školy. Můj otec tchýni vyká pořád...takže na tom prý nic hrozného nevidí. Přítelovi to nevadí tak to neřeším.
Odpovědět
Profilova fotka
@pisotek ja bych to asi nechala na nich, pripadne se jich zkusila zeptat, jestli by partnerovi tykani nenabidli. Do vzajemneho tykani/vykani rodicu bych ale nijak nezasahovala. U nas to bylo tak, ze moji rodice partnerovi nabidli tykani hned pri prvnim setkani - to jsme spolu byli asi 3 dny. Jeho maminka mi tykani nabidla po par mesicich, tou dobou uz jsem byla tehotna. A nasi rodice si vzajemne potykali v den svatby :-)
Odpovědět
@pisotek tím, že to jsou tvoji rodiče, tak bych se jich zeptala, jestli to mají v plánu, že ty si s přítelovými rodiči týkáš a bylo by to příjemnější :-) přítel si s maminou tyká vlastně od seznámení a s taťkou už taky nějakou dobu.. já zatím jeho rodičům vykám, ale už prý sami říkali, že mi musí nabídnout tykání, že je to už hloupý :-D a já si na to budu po 4 letech těžko zvykat :-D ale jinak já si myslím, že tykání by od rodičů mělo přijít alespoň teda s dětmi.. náš táta musel našemu nevlastnímu dědovi vykat, přitom jiní mladší mu tykat mohli a navíc s tátou měli dobré vztahy - jako děti jsme to s bráchou absolutně nechápali, proč musí táta "dědovi" vykat, jestli ho děda nemá rád apod...
Odpovědět
Upřímě - závidím tvému nastávajícímu. Jsem možná konzerva, ale miluju vykání - je v tom kus důstojnosti, možná až starosvětské důstojnosti, ale mě se to líbí. Moc. Přítelova mamka mi při prvním seznámení nabídkla tykání - což by bylo neslušné odmítnout tak jsem se smířila s tím, že si budeme tykat. Tak si aspoň užívám, že můžu vykat přítelově babičce - a je to takový ten druh přívětivého vykání, plynoucí právě z té důstojnosti a starosvětské vážnosti.
Odpovědět
Myslím, že do tohohle by se člověk asi neměl plést a něco rodičům "přikazovat" - každý to má tak, jak to cítí a jak je zvykem.... Švagrová tyká mým rodičům a brácha jejím rodičům vyká.... Naši jsou třeba přátelštější v tomhle ohledu a už mojemu nastávajícímu říkají, ať se pomalu na to připravuje, že jim bude tykat po svatbě :-D a jestli já dostanu nabídnuto od jeho rodičů tykání? Spíš myslím, že ne, i když máme dobrý vztah.... uvidíme, bude překvápko :) Na jednu stranu taky vím, že švagrová měla problém, jak naše oslovovat...teď když mají dítě, tak říkají babička a dědeček, ale jménem je myslím nikdy neoslovila :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak za 1) si myslim , že je to uplně, ale uplně jedno a za 2) bych to nechala na nich. Já svým tchýňákům vykám. Můj "manžel" mým rodičům tyká. Svět se zatím nezbořil ;)
Odpovědět
Tak můj nastávající mým rodičům tykal ještě než jsme spolu začali chodit a já tykání od "tchánovců" neočekávám, protože jim ani manželka jejich dalšího syna, ani manžel jejich dcery netyká. A to jsou v rodině už pomalu 20 let.. Ale mně to nevadí, vždy jsem měla problém s tykáním rodičům svých partnerů, takže já to takhle vítám :)
Odpovědět
Byla jsem na tom dost podobně. Přítele taťka mi nabídl tykání již po 3/4 roce chození na jedné akci. Jeho mamce jsem vykala pak ještě asi rok, když mi i ona nabídla tykání. Jenže mi to nabídla tak, že jsme seděli v hospodě. Povídáme si. A najednou přítele taťka řekl:,,Co holky, už by to chtělo tykání, ne?" ... Já jsem slušně odmítla, protože jsem chtěla, aby mi to nabídla ona. Asi za další rok se více méně situace opakovala. Já ji jednou pak řekla "ahoj", ale pak jsem najela opět na vykání. Až před rokem a kousek mi sama od sebe nabídla tykání. Nalila nám víno a řekla mi to strašně krásným způsobem. To už jsem odmítnout nemohla a nechtěla. Naopak naši vždy říkali, že sice nabídnout tykání chtějí, ale až tomu, s kterým to bude vážné. Takže až na svatbě. Nakonec to dopadlo tak, že přítel našim už přes rok tyká a svoji budeme až v červnu. Jelikož když jsme koupili byt a stěhovali se z pronájmu do vlastního, bydleli jsme 5 týdnu u našich. Navíc taťka nám pomáhal s rekonstrukcí a fakt bylo blbé, když mu přítel říkal: ,,Podáte mi cihlu, prosím?" :) Taťka to nevydržel (jelikož často k sobě do firmy bere na brigády mladé kluky a všichni mu tykají) a nabídl jednou příteli tykání. Dá se říct "na stojáka". Asi to chtěl mít rychle za sebou. Mamka se hned přidala. Přítele to hodně trápilo, že mu naši dlouho nenabídli tykání. Když mu ho nabídli bylo to téměř po pěti letech. Několikrát jsem se na toto téma snažila s našimi zavést řeč, ale vždy mi bylo řečeno "až na svatbě". Nakonec se spontánně rozhodli sami a jsem za to ráda. :) Co se týče vzájemného tykání rodičů... Pozvali jsme rodiče na společnou seznamovací večeři před dvěma lety. Viděli se sice i dřív, ale tohle bylo takové oficiální. A ani jsme nedošli do restaurace a už si tykali :). Takže toho se neboj, však oni se dohodnout :). Má rada proto zní. Dej tomu čas. Můžeš se třeba rodičů zeptat, jak to s tykáním vidí do budoucna. Zda by jim to vadilo atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj, mě tedy ještě po třech letech chození s přítelem jeho máma tykání nenabídla, ale mě to nijak nevadí, ona je v pohodě, počítám s tím, že ta nabídka přijde po svatbě. No a moji rodiče si s přítelem už asi pů roku tykají. Původně je to ani nenapadlo, protože jim přišlo, že tohle by mělo přijít až po svatbě. Jenže zároveň si mi stěžovali, že se s nimi přítel moc nebaví. No tak jsem s ním o tom promluvila a on mi řekl, že není na vykání moc zvyklí a že to pociťuje jako takovou bariéru, tak má problém se s nimi víc bavit. Tak jsem jim to ve vhodnou chvilku řekla jako fakt, v klidu jsme to probrali, ale ani mě nenapadlo je chtít do něčeho tlačit nebo tak něco. No a po pár měsících mě překvapili, když na jednom společném obědě přítelovi tykání navrhli. Tak se mu značně ulevilo, jen si na to zatím pořádně nemůže zvyknout :-) Takže bych to moc nehrotili, nechala tomu volný průběh, případně si s rodičema o tom při vhodné příležitosti promluvila- nepřesvědčovala bych je, ale jen chtěla znát jejich postoj, jak to vidí a jaký k tomu mají postoj :-)
Odpovědět
Moji rodiče nabídli manželovi tykání hned při jeho první návštěvě u nás, já jsem jeho rodičům až do svatby, což byly čtyři roky, vykala. Pak mi nabídli tykání i oni a potykali si i s našima. Chtěla bych ale říct, že jsem to vůbec neřešila. Pro mě bylo důležité, abych s tchyní a tchánem vycházela a to, jestli jim při tom budu vykat nebo tykat, už nebylo podstatné. @pisotek Rozhodně bych to nechala na nich, nemá cenu to hrotit. Někdo potřebuje víc času, než si s někým potyká. A i kdyby k tomu nedošlo, tak není důvod brát to nějak tragicky, ne? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Takéto veci by som velmi neriešila ak Vám to vyslovene nevadí... zo snubencom sme spolu viac ako 5,5 roka, on si s mojím otcom vyká (otec mi tyká), ja jeho rodičom tiež vykám a oni mi tykajú...zdá sa mi to v úplnom poriadku, pretože pre mna to je znak úcty, keď niekomu vykám a samozrejme sú o dost starší, takže by mi bolo trochu blbé im tykat... Jeho rodičia s mojím otcom si začali tykat po chvíli, keď sme ich oficiálne zoznámili asi pred tromi rokmi.
Odpovědět
Profilova fotka
Moji rodice pritelovi vykaji, stejne jako on jim. U nas se to tak proste dela. Tatka to vystihl tim, ze on tchyni taky cely zivot vykal, prestoze byleli v jednom baraku... Ja vykam budoucimu tchanovi. Tchyni ale tykam :-) Je to skvela baba a sama mi to nabidla s tim, ze v praci taky mladym holkam tyka.. Kdyz jesty bydleli spolu, tak bylo zajimave rikat "Ahoj, Dobry den" :-) Takze pokud si to s vasima resila a vidi to na vykani, neresila bych to :-)
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že jsme s manželem spolu od 16 (tehdy ještě na dlouho přítel). Oboje rodiče nám navzájem hned tykali. Můj taťka nabídl tykání manželovi při oznámení zásnub. Mamce se do toho moc nechtělo a manželovi rodiče se k tomu nevyjadřovali raději vůbec:-) A po svatbě se nic nezměnilo a nemám s tím sebemenší problém. Vykání je pro mě uctivější a důstojnější. Nehledě na to, že jim již 14 let vykám ;-) Zvykat si na tykání by bylo složitější, než to nechat jak to je. Jinak navzájem si rodiče tykají již delší dobu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě tchyně nabídla tykání ve chvíli kdy jsme oznámili datum svatby... Ale mě to není příjemný, 4 roky Vy a pak ahoj Máňo, to buhužel, a abych vymýšlela věty abych se tykání přímo vyhnula, to ne.Řekla jsem jí ať tomu nechá volný průběh, třeba časem.....Ale upřímně, já ji tykat nechci.Jí tykat a tchánovi vykat, trochu na hlavu.... Naši ani neplánují to skoromanžovi nabízet, když přijedeme řekne ahojte, ale jinak vyká, je to úcta.....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
ty vole..."dá se to vůbec nějak řešit"? to je dotaz kdyby ses ptala na zvrácení globálního oteplování, můžem tady o tom hodiny diskutovat.... ale když ses narodila, narodily se s tebou i mluvidla, a ty maj lidi od toho, aby je používali, když telepatie příliš nefunguje...nikdo jinej to v týhle pozici asi udělat nemůže, když to rodičům nedojde.
Odpovědět
@pisotek já bych maželo rodičům netykala ani náhodou. Podle mě je to o orčité úctě..., kterou k nim mám... Naši manželovi týkaní nenabídli a to samé manžel mým rodičům.... Nevidím prostě důvod, proč by jsme si měli tykat. Moji a maželovi rodiče si potykali na svatbě - jsuo tak věkově stejně, takže tam je to o nščem jiném.
Odpovědět
@viggen Já nevím, co všichni máte s tou "úctou". Já to spíš vidím, jako že jsme teď rodina. Ctíme přece i své vlastní rodiče a těm taky tykáme, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Mne tchanovci nabidli tykani asi po 5 letech vztahu, manzelovi to nabidli moji rodice pri zasnubach (resp. mamka to nabidla za oba, tatkovi to bylo jedno), jasne ze to bylo chvili o zvyku se presmerovat z vykani na tykani, ale vzhledem k tomu, ze mame vzajemne dobre vztahy, tak to nebyl zadny problem.. a rikame si tedy jmenem, zadne mami/tati, mozna az casem babi/dedo :-D jinak nemyslim ze je neslusne odmitnou nabidku tykani, moje mamka nabidla bratrovo zene tykani uz davno, ale svagrove to proste nevyhovovalo, takze ji porad vyka
Odpovědět
Já si myslím, že není povinnost či nutnost atd. tykat si s rodiči partnera/ky (manžela/ky). Můj partner si s mojí mámou tyká, s tátou ne (rodiče jsou rozvedení). Mně jeho rodiče nabídli tykání po zásnubách, ale dodnes (už je to 10 měsíců) jim netykám. Omluvila jsem se jim, že mi to nejde a že třeba časem.... Dle mého názoru je to na každém a určitě to není společenský prohřešek, který by měl někdo řešit. A nevidím důvod, proč by mi třeba mělo vadit, kdyby mi tykání partnerovi rodiče nenabídli.
Odpovědět
Vždycky mě překvapí, co všechno jsou lidé schopni řešit :) Já znám svého manžela už 13 let, ve vážném vztahu jsem s ním 10 let a od letoška jsme manželé. Můj manžel si s oběma mými rodiči potykal už někdy před desíti lety. Já si s jeho rodiči vykám. Nikdy mi tykání nenabídli a můžu s klidným svědomím říct, že je mi to teda srdečně jedno :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?