Přístup ke svatbě

Ahoj holky, jsem tu nová a rovnou jsem se rozhodla, že vás poprosím o váš názor. S přítelem jsme spolulu přes 2 roky, od začátku vztahu spolu bydlíme, s partnerem vychováváme syna, který sice biologicky není jeho, ale od miminka se o něj stará. Podle mě téměř od začátku vztahu fungujeme jako normální rodinka. Rozhodli jsme se pro svatbu, ktará je pro mě velmi důležitá. Jsem poměrně tradiční, a proto nejsem zatáncem takového souži " na hromádce". Snad mě za to neukamenujete :-). Před Vánoci cca 14 dní, jsem partnera požádala o ruku (No jo, tradiční, přesto emancipovaná :-)). Partner souhlasil, respektive řekl, že mu to nedělá problém. S chalepem jsme se domluvili, že do Vánoc rodině nic neřekneme (pro mě to bylo těžké a tak jsem své mamce neoficiálně řekla, že se něco takového možná bude konat - vždy se ptá: "A co svatba?". Více jak měsíc po Vánocích a naše rodiny nic nevědi. Tedy partner to své rodině za tu celou dobu neřekl. A já si říkám - Proč? Upřesňuji, že jeho rodiče bydlí u nás ve městě, vztahy máme dobré, chodíme na návštěvy atp. Tudiž prostor pro oznámení tu byl - minimálně dvakrát. Partner řekl, že zapomněl. A já si říkám - jak na něco takového může zapomenut. Podobně partněr odmítá řešit záležitosti, které se týkají svatby. Na téma - svatba začínám hovory já. Chlap má pocit, že se nic řešit a zařizovat nemusí na vše je dost času. Dokonce ani aktivně nenavrhl datum svatby. Takže předběžně jsem navrhla 26.6.2013, ale nějak se mi přestává líbit :-). A místo toho, aby navrhnul něco jiného tak říká, že mu to je jedno a že si stejně všechno udělám po svém. Takže holky, co plánujete svtabu na letošní léto, co už máte zařízeno a jak se k tomu staví vaše polovičky. A je tohle vůbec normální? Upřímně jsem z toho docela smutná. Svatba má být radostná událost, tedy měla by být :-).
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
To nie len tvoj chlap...chlapi celkovo neprežívajú svadbu tak ako ženy. Im je to jedno, kto tam bude, kde a kedy. oni to berú tak, že aby tam bola ONA a to stačí. Môj mi to tak vysvetlil :-).Povedal mi: "Načo sa budem angažovať, keď estetické cítenie nemám, čo sa ti páči, to sa páči aj mne, ale až keď mi to ukážeš hotové,lebo predstaviť si to aj tak neviem. Veď vkus máme rovnaký, tak čo riešiš? Ja si ťa len chcem vziať a žiť s tebou. Kto tam bude alebo nebude ma netrápi, ty si dôležitá." No a odvtedy sa viac nepýtam. Jediná otázka, ktorú kladiem je: "Pekné?" a v 99% počujem odpoveď Áno. A k oznámeniu u rodiny mi povedal len toľko: "Veď dostanú pozvánku." :-) Takže nepanikár :-) bude to v pohode, len väčšina chlapov má citový rozsah čajovej lyžičky, preto potrebujú ženu ako svoju polovičku :-)
Odpovědět
@paladia moc hezky napsáno a myslím že naprosto přesné, souhlasím... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, do polky som v rovnakej situacii - dieta, nebio-otec, rodina..tahame stvrty rok. Akurat u nas to bol priatel, kto zacal riesit svadbu..mne sa moc nechcelo do toho,ale je pravda, ze z praktickeho hladiska je to lepsie a nebudeme si klamat, aj potrebne. Mame svadbu v maji, on sa o to velmi aktivne zaujima (stylom: urob toto, vybav toto, uz si to urobila? ako sme na tom?) :-D Zatial nemame prakticky nic a teoreticky vsetko. Tento vikend ideme objednat tortu a pozriet miesto na hostinu, saty nemam, ani neviem ake chcem, obrucky mame vybrate ale este sa nerobia, vyzdoba budu len kvetiny a mame jedalny listok. Priatel sa z toho tesi? CHce vobec tu svadbu? Je fajn, ze mu to nevadi :-) ale je to celkom vyznamna vec a mala by si sa s nim o tmo porozpravat. Mozno sa len boji a ma pocit, ze kazdou dalsou vetou ho to viac a viac zvazuje - neviem. =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@paladia to je pekne,mojmu to je tiez jedno, ze nech si to spravim ako chcem, lebo viem co sa nam paci :-D
Odpovědět
Většině chlapů by se nejvíce líbilo, kdyby jen podepsali formulář , co by jsme jim přinesli domů a pak by si zašli s kamarády to oslavit do hospody. :-D Hlavně žádné velké ceremonie.
Odpovědět
U nás je to stejné. Vše zařizuji, jen předkládám téměř hotové "věci" k odsouhlasení. Když opravdu něco potřebuji, musím to nastávajícímu jasně zdělit: "Potřebuji, abys udělal to a to, a do kdy :-)"
Odpovědět
Holky, vy jste zlaté, jak mi to vysvětlujete, Já vcelku chápu, že se nechce nějak moc angažovat, ale kdyby řekl: "Naplánuj vše ty, já věřím, že to bude pěkné..."Neřeknu ani slovo a pochopím to. Jenže on se nechce o svatbě moc bavit a zároveň pak tvrdí, že si stejně udělám vše po svém. Je to těžké na jednu stranu mě staví do pozice, rozhodni vše sama a na stranu drohou mi to vyčítá. Je pravda, že když mu ukážu na internetu svatební šaty, tak mi řekne svůj názor :-). To vnímám pozitivně. U nás ale většinou hovory o svatbě končí hádkou - jako, co pořád řeším. Konrkrétně to vypádá takto - díváme se na televizi a já se zeptám, jestli má nějaký termín, který se mu líbí a narhl by ho pro svatbu, jestli by mu vyhovoval červen....a od něj jde "ne, nemám...co pořád řeším...." A tak podobně. Včera řekl, že si mě chce vzít. Na druhou stranu vím, že je to typ člověka, kterému to takto vyhovuje a on by nic měnit nemusel. Zbytečné starosti, zařizování a výdaje. To pro mě je svatba důležitá. Ne, proto, že toužím po šatech, ale spíše právně - společný majetek, společné jméno a tradiční zázemí pro rodinu. Kdyby to řekl těm rodičům, tak jsem v pohodě :-). To pak budu věřit tomu, že je to doopravdy a skutečně se vezmeme. Jiné ženy mají zásnubní prsteny jako důkaz chystané veselky a já potřebuju to zveřejnění. Totiž já to ani oficiálně nemůžu říct přátelům, když to nevědi jeho rodiče. To mi vadí, že to nemůžu říct. A já si tak přeju vykřičet to do světa :-). Sdílet to s přáteli. To mi chybí. Dokončně jsem pochopila, co mi vlastně chybí a vydí :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@terezaxy tak ako pisu ostatne dievcata, chlapi to az tak neprezivaju.. ten moj sice oznamenie rodine dost prezival ale ze by sa angazoval v organizovani sa povedat neda.. povie mi akurat ze este je to skoro a co to stale riesim.. ale viem ze sa tesi. to je dolezite, aby si zistila ci sa mu to len nechce organizovat alebo sa nechce zenit
Odpovědět
mishka18 - To já se právě začínám bát, že se mu nechce do té svatby :-). Ale já jsem přehnaně vztahovačná. Vím, že si přeje být se mnou i vzít si mě. Ale nevím, jestli by si svatbu nepředstavoval tak za deset let. Vždyď teď mu nic nechybí :-).
Odpovědět
No u nás je to stejné, taky vše zařizuju já. Můj chlap vůbec nemá tušení, že se musí rezervovat matrika, oddávající, restaurace, že se musí udělat nějaká dekorace, menu a podobně... všechno dělám já, zařizuji já, vyběhávám já, hledám fotografy, dekorace, vymýšlím dárečky.... Chlapi nejsou na takovéhle organizace, pokud se nejedná o pánskou jízdu s pečeným bůčkem. Svatba je akce spíš pro nevěsty, všechny ty krásné šatičky, ozdobičky, svíčíčky a přípravičky. Všechno vychytat, přichystat, vyladit.. na to jsme prostě my ženské nejlepší :) Jen my to bereme jako něco výjimečného a úžasného a krásného... oni to spíš berou jako povinnost a jsou rádi, když obřad rychle uteče bez větší pozornosti :) Jinak co se týče tvého dotazu - nevím kolik vám oboum je let, ale třeba na to tolik nespěchá. Přeci jenom jste spolu 2 roky a jak jsem řekla, ne všichni chlapi jsou tradiční. I když spolu žijete a jste už prakticky rodinka, chlapi tyhle závazky moc neřeší. Ten můj se rozhoupal až po 7 letech !!!!! :D Děsný :D Abych to uzavřela - kdo má doma akčního snoubence, který pomáhá zařizovat a vyřizovat, nebo to dokonce všechno dělá sám... tak to má neuvěřitelné štěstí :)))
Odpovědět
A ještě abych dodala - berem se po 8 letech vztahu a přesto mi ten můj řekl, že by ještě pár let klidně počkal :D Takže to neřeš, žádný chlap se do chomoutu nežene :))
Odpovědět
Profilova fotka
@terezaxy mozno ho zaskocil tvoj pristup, ze si to zobrala tak akcne ;-) Ja som o svadbe rozpravala uz asi 2 roky a poziadania o ruku som sa dockala po 4 a pol roku vztahu..no vydrzala som :-) a ked som hned po zasnubach zacala riesit termin tak sa ten moj zlakol ze to uz? :-D Pravdepodobne to tvoj priatel nestihol cele spracovat, ty si ho poziadala o ruku a hned aj riesis kedy to bude..podla mna by si sa s nim mala narovinu porozpravat, povedat mu ze ho nechces do nicoho tlacit ale je to pre teba velmi dolezite..snad to pochopi. Drzim palce :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Chlapi mají na všechno času dost a jejich přístup je jiný než nás žen,které to prožíváme víc a také většinu věcí zařizujeme my. Můj manžel měl podobné reakce,že je ještě dost času a tak a co by měl vymýšlet,když už já to mám vymyšlené :) ale s oznamováním svatby své rodině to bylo úplně jak u Vás, sice zásnuby oznámil téměř hned,ale svatbu jako takovou ne,o té věděli moji rodiče daleko dřív (což myslím,že je přirozené,protože holka to má jinak a má potřebu se podělit) a on se pořád nějak neměl k tomu to doma říct a když jsem se jednou zeptala proč,tak jeho odpověď byla " já jim nechci říkat o peníze". Já mu nemohla vysvětlit,že se tyhle dvě věci nerovnají,že tím,že jim to oznámíme,nežádáme o nic. Ale každý jsme jinak vychovaný a měli jsme dost rozdílné názory,ale to je život. Ale fandím Vám,my se brali po 2,5letech a oba jsme to cítili jako správnou věc ve správný čas. @petulavoj já bych osobně nesouhlasila s tím,že se žádný chlap do chomoutu nežene,je to hodně individuální.Ale přece kdyby si nás ti naši chlapi nechtěli vzít,tak nás o ruku nepožádají,ne?
Odpovědět
Tak to mám asi štěstí :-) Když mě přítel požádal o ruku, měl předběžný seznam svatebních hostů a hned druhý den jsme začali hledat termín svatby :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Haha,tak my jsme asi exoti, my měli jasný termín svatby ještě před zásnubami,nějak jsme se nezávazně bavili a bylo to :-)
Odpovědět
tak to mám doma asi nějakou vyjímku...my naopak zařizujeme vše společně..dokonce jsme si rozdělili úkoly kdo co zařídí...naopak..docela mi do toho kecá..takže to dáváme společně dohromady :-)
Odpovědět
Moj chlap sam navrhol zasnuby, ja som odjakziva tvrdila ze zasnuby chcem riesit az ked dokoncim skolu a on mi zrazu jedneho dna povedal ze podla neho mozem skolu dokoncit aj vydata, ze co na to hovorim a o par dni na to ma poziadal o ruku :-D svadbu riesime stale spolu, oznamenia vyberame spolu, styl oznamenia dokonca vybral on, vyzdobu riesime spolu, dokonca niektore veci chce riesit skor ako ja (najma take tvorive) :-D takze naozaj to zalezi od chlapa, poznam aj takych ktori vsetko nechali na zenu a rodinu a oni uz len prisli na svadbu a povedali ano a bolo to :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Suhlasim, ze je to v 99% chlapov absolutne bezne a normalne..
Odpovědět
Profilova fotka
@terezaxy no u nas to prebehlo asi tak, ze ma poziadal o ruku... potom o par dni som sa ho pytala, ze kedy by sme to naplanovali, tak sme spolu zacali vyberat nejaky datum... zhodli sme sa na datume asi do hodiny - dvoch.... To bolo asi take najtazsie, lebo kym nie je realny termin, tak ani svadbu clovek nevnima nejak realne (aspon u nas to tak bolo)... a potom som zacala zhanat nejake priestory...ked sme zistili, ze vela miest je uz obsadenych, tak sme to zobrali vaznejsie s tym hladanim... a postoj mojho draheho k svadbe je asi taky - ked nieco navrhnem, tak mi povie ci sa mu to paci alebo nie, ak nie, navrhne inu moznost... zastava nazor, ze svadba nie je len o neveste, ale aj o zenichovi... uplne mi napriklad zavrhol farbu vyzdoby, vymyslel svoju kombinaciu, ktoru nakoniec budeme mat... nie je mu jedno ani to, ake obrucky budeme mat a ani to, kde sa bude hostina konat a pod.... proste sa angazuje... je sice pravda, ze nezacina sam na temu svadba, ale tiez mu to nie je celkom jedno.... asi tolko u nas :-)
Odpovědět
kocky myslim ze tato nevesticka to napisala uplne super, tak kto este necital, precitajte si :-) mne trosku otvoril oci :-D http://www.mojasvadba.sk/fotoblog/nos...
Odpovědět
Profilova fotka
Můj snoubenec sice mluvil o svatbě a zásnubách poměrně často, ale k ničemu se na druhou stranu neměl. A to i takovým stylem, že řekl, že bychom si mohli slíbit, že se do dvou let vezmeme.. tak jsem čekala ty dva roky .... a nic.. takže nakonec jsem ho maličko popíchla ;-) (a jak se divil, že bych o něčem takovém jako o zásnubách mohla snít ;-) ) no a za pár měsíců jsem byla požádána oficiálně o ruku, s tím, že když jsem se ptala, kdy by si tak představoval svatbu, tak mi řekl, že do 5 let určitě, a že to znamená že klidně zítra, za rok, nebo za 5... Tak jsem ho nechala chvilku uležet a nakonec jsem se jednou při vhodné příležitosti zeptala, jeslti by šlo třeba září 2013 a on na to, že jo, že bude moc rád a že se těší... Rodinka ví o zásnubách, ale o svatbě ještě neví, protože nás baví si potajnu plánovat a něco trochu vymýšlet. Zamluveno zatím nemáme nic, protože nám ruplo původní datum. Hlavně teď ještě čekáme, až mi skončí zkouškové, protože jsem ještě na VŠ. Chce, abych měla klid na učení (no, já si stejně každou chvilku něco vymýšlím, ale má pravdu, že v tuhle chvíli je důležitější škola). Když mu ukážu, co vymýšlím, tak je většinou nadšený a řekne, co se mu na tom líbí a jen září. Když jsem mu říkala o nějakých dekoracích, tak jen konstatoval, že je chlap a že mi s tím asi nepomůže, že tak šikovný není a ani by nevěděl, kde hledat nápady ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, Měli jsme to velmi podobné, snoubenec mě požádal o ruku před 2 lety(po 2,5letech vztahu) já jsem byla nadšená a hned jsem začala plánovat. On se o svatbě nerad bavil, bylo mu vše jedno, nikomu nic neřekl... Místo svatby jsme tedy vybrali spolu i když se spoustou otrávených obličejů, já jsem to řekla oboum rodinám a z mého pohledu bylo vše ok(i když jsem byla trochu smutná že on se vůbec neangažuje) načež po třech měsících začal mít zdravotní potíže kvůli kterým musel změnit práci (plat byl o půlku menší) a jednou přišel domu a řekl mi: "volal jsem na matriku a svatbu jsem zrušil" vysypal na mě spoustu argumentů proč to udělat-já naštvaná a strašně smutná. Já jsem poměrně často o svatbě mluvila ale žádná odezva a letos v létě on sám za mnou přišel že by jsme tedy mohli svatbu udělat přístí rok (2013) pokud ji opravdu chci. A najednou začal plánovat co kdy jak a začal mi do toho mluvit (až mi to někdy vadí:D ) Potřeboval dozrát:) Myslím si že když mě požádal o ruku tak si ani všechno neuvědomoval. Ted mam doma zlatíčko který se vším pomáhá, radí a zařizuje:)) Když se na to podívám zpětně jsem opravdu ráda že jsme počkali:) Ted si užívám přípravy na velkou svatbu:))
Odpovědět
Profilova fotka
My se o tom začali bavit dávno před zásnubami. Dokonce už byly koupené šaty a zásnuby stále nic :-D také jsme asi divní :-D po zásnubách jsem před jeho rodiči musela dokonce schovávat zásnubák, než se rozhoupal...prý čekal na správný okamžik. Trvalo mu měsíc, než jim řekl, že jsme se zasnoubili. Také jsem se o to nemohla podělit, ale dočkala jsem se. A do příprav se sám neangažuje, musím mu říct "tehdy a tehdy půjdeš se mnou a uděláme tohle a tohle" nebo mu ukázat několik variant a ať si vybere. Myslím, že chlapi ve většině případů ani neví, co všechno je třeba, takže hlavu vzhůru ;-)
Odpovědět
no, jsem na tom podobne... pozadal me o ruku po skoro 6 letech. Nutno rict, ze mame fakt peknej vztah, ikdyz mame na 99procent veci absolutne odlisne nazory... No a jak me pozadal tak rekl, ze svou ulohu splnil a at to naplanuju... Od srpna lezim v netu a jeste nemame naprosto NIC. Ani misto nic... Objevila jsem par mist, byli jsme se tam podivat, ale pokazde bylo neco spatne ( zadna odezva z restaurace, nedostatek mista pro pripad, ze by nebylo pekne, spatne jidlo...). No a ted se obcas pohadame, protoze ja uz jsem zoufala, on tvrdi, ze jsme se "domluvili", ze to preci zaridim ja, aspon to misto... A tak hledam a hledam a nenachazim:((( Ale snad vse dobre dopadne... Je tu nekdo na tom podobne? Svatba v cervnu, zarizeno NIC???
Odpovědět
@stastnanevesta my taky :-D
Odpovědět
My jsme se také dohodli cca. v únoru min.roku, že se vezmeme...a já uplně vše zařídila sama (až na sako pro ženicha, to jsme šli všichni-já, budoucí tchyně a snoubenec), jinak vše vč.datumu a veškerých příprav bylo na mě. Manžel max.jen souhlasil a slýchávala sem též větu- si to zařid všechno jak chceš....jen jsem mu dala rozpočty a doladovali jsme finance, jinak nic. I pro kytici kterou sem si vybrala a zařídila sama sem si i sama dojela :-D ....svatba byla menší (do 20 lidí), příprava docela náročná, ale byli jsme spokojeni. Jinak v lednu jsme si řekli, v březnu jsme měli teprve jistý termín (dříve nám ho na matrice nechtěli dát, nevěděli co a jak budou mít oni za akce..).no a až od toho března sem vše rozjela...a svatba byla 14.7.2012....a nikdo nám nepomáhal (agentury atp.), pujčené byly pouze mé šaty, zaplacený fotograf a česání v salonu...jinak vše sami a stihli jsme to ;-)
Odpovědět
@stastnanevesta já to nemyslela tak, že nás něchtějí, jen se tak neženou, že to tak neřeší... já osobně bych se vdávala třeba hned jak jsem ho poznala, on na to naopak nespěchá a na všechno má čas :D prý si i myslel, že to nahlásíme úřadu den před svatbou, že se chceme vzít a že termín si řeknem třeba měsíc před svatbou, vůbec neměl páru, jak dopředu se vše musí zamluvit :D
Odpovědět
@tynka9 koukám že ten tvůj měl stejný představy :D taky jsem se při zásnubách ptala "kdy", jelikož při žádost mi řekl, jestli bych si ho "někdy" nevzala :D a jeho odpověd zněla "někdy v budoucnu" :D :D
Odpovědět
Profilova fotka
@kikimaruska to bych nepřežila, kdyby s námi šla oblek vybírat tchyně! :-D Mám ji sice ráda, je milá a hodná, ale přece jen má silný "maminkovský reflex" a do všeho by mluvila. Takže já, nevěsta, bych ani neměla šanci se vyjádřit a sladit ho jak potřebuji k šatům :-D Navíc on na mamku dost dá, takže já bych v tu chvíli byla mimo a mohla jen tiše sedět na gauči a pozorovat. Ten můj si ale jeden úkol přeci jen vzal na sebe :-D že výběr spodního prádla (mého) na svatební noc MUSÍM nechat na něm :-D půjdu si vyzkoušet, ale že si chce vybrat sám :-D takže tak....celá oslava jako taková ho až tak nebere, tam se angažuje v přípravách jen když ho postavím před hotovou věc a řeknu mu, že například 20.1. se mnou jde do květinářství se zeptat a že tam chci být ve 14:00. Ještě mu to třeba přilepím jako vzkaz na skříň a opravdu, 20.1. ve 14:00 se mnou stojí v květinářství. :-) A nebo jsem vybrala cca 10 her na svatbu, vytiskla jsem je, dala jsem mu je do ruky a řekla, ať si zakroužkuje, které by se mu líbily a že jich má být cca 4-5. Z toho si vyberu, dám do harmonogramu a je to bez dohadů :-) Stejně tak s oznámením...dostal 5 obrázků a 5 textů na výběr. Já to potom zpracovala, dala jsem mu do ruky flesh disk a jeli jsme to vytisknout :-) Nebo jsem ho posadila ke stolu kde byly věci na výrobu jmenovek na stůl a řekla jsem mu, že než pojede na školení, chtěla bych to mít vystříhané, že pak už to dodělám. Tak já jsem obkreslovala, on stříhal - a dokonce bez námitek. Většina chlapů potřebuje jasně vědět co a jak se po nich chce a potom se zapojí ;-) Tak pevnou ruku holky :-D
Odpovědět
@janneys to já mám naštěstí štěstí na tchýni...je to spíš kamarádka a spojenec. Kdyby bylo na manželovi, vybral by si příšerný sako, naštěstí jsme měly s maminkou stejný názor a koupily takové, které jsme uznaly za nejvhodnější my ženský. Ona maminka byla i s náma, jelikož sako ženichovi tedy platila, vč.košil (na naši a bratrovu svatbu)...takže proto :-). Byla sem se snoubencem už v několika obchodech, ale nikde jsme nemohli nic najít...a hlavně jsme chtěli sako koupit, a aby bylo možné nosit i pro další příležitosti...takže jsme nebrali lesklé a honosné, barvy opravdu jen na svatbu (bílé, béžové)...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?