"Problémoví" rodiče a jejich účast na svatbě

Profilova fotka
Ahoj! S přítelem, se kterým chodím už pět let, se chceme vzít 11.října. Když jsme to řekli mým rodičům, měli obrovskou radost a ochotně se pustili do všech možných příprav. Problém je ze strany rodiny mého budoucího manžela. Jeho rodiče jsou rozvedení a mají "bouřlivý" vztah, naši svatbu berou jako finanční zátěž a odmítají se na ní podílet. Zaplatili bychom si ji rádi sami, jenže teprv doděláváme školy, takže nejspíš nebude z čeho. Hlavní problém je ale v tom, že přítelův otec se znovu oženil a svou ženu na svatbě nechce, zato přítelova matka střídá chlapy dost rychle a trvá na tom, aby tam svého "současného partnera" měla. Co myslíte, máme pozvat i parnery přítelových rodičů, ač jsme je viděli jen jednou nebo máme pozvat jen rodiče bez nových parnerů? Co dělat, aby se "neporvali" a jak zařídit, aby celou svatbu neplatili jen mí rodiče?????
Odpovědět
xmajax: u nás je to trochu podobné, i když ne tak dramatické. Já už mám jen otce, který už nějakou dobu žije s jednou paní, kterou moc nemusím, co nemusím, nesnáším ji. Ale na svatbu ji zvem, přítel z toho není nadšený, ale otec by zase nepřišel, kdybych ji nepozvala, což bych asi nesla těžko. Rodinné vztahy jsou složité. Záleží na tom, jaké máte s partnery rodičů vztahy, a jaké mají vztahy oni mezi sebou, aby nebylo dusno. něco si naznačila, ale posoudit skutečnu situaci musíte jen vy. Když si máte reálnou obavu, že by dusno bylo, tak raději nezvat. Ale sama dobře vím, jak je to těžké. U nás třeba jeden ze strejdů právě myslil na tu paní co s ní žije můj otec a dusno ze začátku bylo, odmítal chodit na různé rodiné akce, paní se nepozvala na jeho narozeniny (50) a to odmítl přijít můj otec apod...te´d se situace myslím trošičku uklidnila, ale jeden nikdy neví. Já nechci na svatbě setru přítele, protože máme oba reálnou obavu, že by mohla udělat pěkný skandál, navíc ona se tam nebude mít vůbec s nikým bavit. K těm partnerům, my teda partnery toho koho zvem zveme. Ti dva prostě patří k sobě. Pokud by ale spolu byli jen krátce, tak bych je asi nezvala.
Odpovědět
no a co se týče peněz, to je u nás také zdrojem hádek a problémů. Přítelovi rodiče jsou ochotní, pořád nám dávají nějaké peníze. S mým otcem to je složitější. peníze moc nemá a ani moc nedává. Což přítele děsně štve, tvrdí, že jeho rodiče je taky nemaj,ale daj :-| je ale domluveno, že nám otec něco dá a já budu trvat na tom, aby od přítelovejch rodičů nepřišla ani koruna navíc. asi si budu muset vést podrobné účetníctví aby bylo jasné co kdo zaplatil. za ty pozdější řeči mi to nestojí. také se otec vyjádřil, že už svatební dar nedostaneme, tudíž asi nebudeme chtít nic od nich. ještě nám slíbil pomoc strýc, tak snad to dáme dohromady ;-) .
Odpovědět
Pokud jede o peníze, co takhle počkat, až doděláte školu a vzít se potom? ;-) My jsme si platili svatbu sami, máma je taky rozvedená, je sama a určitě bych od ní žádný peníze nechtěla, protože vím, že nemá na rozdávání. Alespoň tak by jste si tu svatbu mohli udělat pouze podle svých představ, jinak mi nepřijde vhodné, vzít si od rodičů peníze a pak jim říct, aby přišli bez svého současného partnera...
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě by rodiče měli jít na svatbu se svými současnými partnery bez ohledu na to, jak dlouho se znají. Varovala bych je ale před případnými konflikty s bývalým/ bývalou. upozornila bych je dopředu, že jejich případné invektivy k bývalému partnerovi beru jako pokus pokazit mi svatbu. Na naší svatbě bude také pár lidí o jejichž vhodném chování na svatbě nejsem úplně přesvědčena. Jsme ale oba s Radkem připraveni je při prvním náznaku konfliktů, nebo nevhodného chování požádat aby odešli a neotravovali vzduch lidem, kteří se chtějí a umí bavit. Svatba je váš den a ostatní se MUSÍ přizpůsobit a pomoc a ne vám svatbu kazit. S financemi je to těžký vždycky, my pracujeme a svatbu si platíme sami, ale rodiče nám určitě něco přispějí. myslím, že je dobré si psát, co kdo platil, pak se vyhnete možným hádkám. Aby svatbu neplatili jen tvoji rodiče může zařídit jen tvůj drahý, ta jeho rodičům o peníze říkat nemůžeš, že. Budiž ti útěchou, že nevěstina rodina vždycky platí o něco více, správně by měla platit celou hostinu - podle tradic a to není malá položka. Snažila bych se na tvém místě minimalizovat náklady, třeba mít vlastní víno a o odvoz svatebčnů požádat kamarády a neplatit taxi, taky vybrat alkohol, který budete platit a neplatit úplně všechno... To už ale je do jiné diskuze. Držím vám oběma moc palce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme se rozhodli, že se vezmeme, na svatbu si sami šetříme a uděláme si jí podle svého.. Od rodičů nečekáme, že nám jí zaplatí. Přijde mi to zvláštní. Peněz moc nemají, moje maminka bydlí v podnájmu, přítelovi rodiče toho také tolik nemají.. Řekli jsme, že pokud nám budou chtít cokoliv přispět, rádi přijmeme, ale že to necháme na nich, peníze použijeme na svatební cestu :-D Jinak naši jsou také rozvedení a od rozvodu se neviděli je to 6 let a přesto je zveme i s jejich současnými partnery. Jen jsem si s každým z nich promluvila, že je hodně důležité, aby tam byli oba a že bych si svatbu chtěla užít, oba mi slíbili, že budou hodní.. :-D Tak tomu prostě věřím !!!
Odpovědět
no kdyby se to bralo podle tradice, tak ženich platí alkohol,..... já se to snažím tohle neřešit, co kdo platí, podle mě je to fuk. Ale v rámci dobrých vztahů, by to mělo být tak zruba půl na půl. Jinak u těch partnerů, co se znají je krátce jsem myslela spíš než rodiče jiné účastníky (svědky, setřenice,.....) My si taky svatbu uděláme podle svého, i když nám ji rodiče z velké části platí - jsem zastáncem názoru, že by se rodiče na financování podílet měli, pokud je to trochu možné. Ale kecat si do toho rozhodně nenechám, což kupodivu nikdo nedělá, až na jednoho strýce a jeho přítelkyni, který do toho vůbec nemaj co mluvit
Odpovědět
Profilova fotka
suik: Dekuju moc za rady! Jeste budeme muset zvazit aktualni situaci tesne pred svatbou, no bude to orisek... ALe jak vidim, vsude se neco najde, ty to mas teda take pekne zamotane...
Odpovědět
Profilova fotka
radost: My už v říjnu mít školy dodělané mít budeme - pokud všechno klapne - a byt máme od mých rodičů, tak proč se nevzít, čekat až na to našetříme se nám nechce a pokud jde o naše, tak by ani nechtěli, abychom si svatbu platili sami... chápu, že někdo to tak dělá, ale nám tenhle způsob moc nesedí, ani bydlení "na zkoušku" apod.
Odpovědět
Profilova fotka
katchen: Díky! to je taky dobrá strategie. Svabu chceme velkou, ale ne snobskou, máme "konexe" :-) švagrová z jižní moravy (víno a koláčky), pronájem sálu se sníženými náklady, kamaráda dýdžeje apod. Na tom přístupu přítelových rodičů mi vadí, že nejde o to, že by peníze neměli, oba mají jako vysokoškoláci velmi slušné platy, ale prostě jde o to, aby jeden nedal víc, než druhej, což mi připadá dost nechutný, zvlášť když jsme jediná svatba, kterou v rodině budou muset vytrpět.
Odpovědět
Profilova fotka
Podlě mě by se rodiče taky na svatbě podílet měli, pokud se nejedná o snoubence, kteří už nějakou dobu vydělávají a mají z čeho šetřit, když se brali oni, taky si to neplatili sami. My s Richardem řešíme hodně organizačních věcí a všechno si zařizujeme sami, ale nevidím smysl v tom, abychom platili cukroví a oběd pro všechny příbuzné, když nás čeká společné zařizování domácnosti atd.
Odpovědět
Myslim, ze by sis mela s rodici promluvit a domluvit se tak, aby to vyhovovalo vsem. Ja bych ve tvem pripade partnery asi nezvala. Pokud tam otec svoji manzelku nechce a matka strida partnery tak jak jsi popsala, tak si myslim, ze to neni vhodne... ;-) Ale nesouhlasim s tim "Podlě mě by se rodiče taky na svatbě podílet měli, pokud se nejedná o snoubence, kteří už nějakou dobu vydělávají a mají z čeho šetřit". Protoze vam nic nebrani, abyste pockali, stai se taky snoubenci kteri vydelavaji a svatbu si zaplatili. Je to vase rozhodnuti ze se chcete vzit ted, ne rozhodnuti vasich rodicu ;-) A to ze si svatbu oni sami taky neplatili, to snad nemuzes srovnavat, podivej se na dobu tehdy a dnes, je to dost rozdil ;-) A kdyz projdes tuhle diskuzi, zjistis ze na dost vecech se da usetrit ;-) Navic co se tyka tradic, nekde je tady vypsano, co podle tradice plati rodina nevesty a co rodina zenicha, rozhodne to neni tak, ze celou svatbu ma platit rodina nevesty, nechapu kde na to kdo prisel ]-( Nevesta tedy podle tradic plati jidlo na hostine, coz je ve vetsine pripadu castka vetsi nez ta, kterou zaplati zenich za piti, ale nevesta urcite neplati celou hostinu :-) A to hlidani, jestli nahodou jeden nedal vic nez druhy... :-S
Odpovědět
A suik - myslim, ze od tveho pritele neni fer tvrdit, ze jeho rodice penize nemaji, ale daji a tvoji ne. Nikdo jim prece nedrzi pistoli u hlavy a nenuti je aby davali ne? navic kdyby opravdu nemeli, nebylo by z ceho vam dat. Navic nekdo opravdu tech penez moc nema, takze tezko si o ne k rodicum pujdes zebrat s argumentem, ze pritelovi rodice vam daji... :-S Nekteri lide to proste nechapu... My si svatbu budeme platit sami, prestoze ja jeste studuju a v dobe svatby budu, pritel pracuje. Chceme malou svatbu (ne abychom usetrili, ale protoze se nam takova libi), bude nas 16, takze to snad s penezma nebude tak hrozne. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
zezuli, souhlasím s tebou. A neplatí podle tradic rodiče ženicha i svatební cestu? Já myslím, že jo... :-x
Odpovědět
radost - ano, rodice zenicha plati i svatebni cestu ;-) Nekde to tady nekdo presne vypsal, takze ty castky opravdu vysly temer pul napul napul. Ovsem nekde prevlada nazor, ze rodina nevesty plati celou svatbu. Nevim kde na to kdo prisel, mozna je to tim, ze hostina je pro nevestu nakladnejsi nez pro zenicha, tak to na nevestu hodili cele ]-( Nejlepsi jsou ti zenichovi rodice, kteri se za kazdou cenu chteji drzet tradic a nevi o tom, ze rodina zenicha taky neco plati :-D
Odpovědět
Navic si myslim, ze dnes uz se na tradice az tak nehraje. Vetsinou spolu snoubenci pred svatbou uz bydli, takze si svatbu zaplati a rodice jim treba nejakou castkou prispeji, pripadne zalezi na domluve kdo co zaplati. Ja osobne si nedokazu predstavit, ze bych v dnesni dobe prisla domu a rekla: mami, tati, budu se vdavat, svatbu chci takovou a makovou tam a tam, tak mi to zaplatte... navic kdyz se tak divam kolem sebe, stale prevlada nazor, ze financni podileni se na svatbe=moznost kecat do jeji podoby.... A to se mi fakt nelibi. Jestli nekdo chce prispet, at prispeje, ale to mu nedava pravo do toho mluvit, ze on by to chtel tak a tak.
Odpovědět
Profilova fotka
zezulicka: Hele a jak to budete platit napul, kdyz pritel pracuje a ty studujes? My spolu chodime od zacatku vysky a vzit se po absolutoriu mi neprijde nijak divny, zvlast kdyz jsme to tak vzdycky chteli a nevim, proc cekat kvuli penezum, snad v tom rozhodnuti figuruji jine veci...
Odpovědět
Jeste jsou tady dalsi diskuze, ktere by ti v rozhodovani mohly pomoct www.beremese.cz/forum/show.php?vThrea... - 46k - www.beremese.cz/forum/show.php?vThrea... - 18k -
Odpovědět
nikde jsem nenapsala, ze to budeme platit presne pul napul, protoze netrvame na staromodnich tradicich ;-) Krome toho penize nemusis mit jen z prace ze.... Nedavno jsem treba zdedila penize po babicce a ver, ze by to vyslo na 10 takovych svateb jako chceme... Jiste, vzit se po absolutoriu neni divne, ovsem bez penez to nejde.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme vsem i navrhovali, ze se klidne vezmeme pouze se svedky, pokud by mel byt problem nam se svatbou pomoct. S mymi rodici mam dobry vztah a viml,l jak vypadala svatba meo bratra, ze se do niceho "nekecalo", pritom bratr uz dva roky pracoval jako lekar a stejne by rodice nesouhlasili s tim, aby si svatbu platil, protoze s mnou svagrovou spolu take nebydleli a meli po svatbe hodne prace se zarizenim bytu. A proc nemuzu dnesni dobu srovnavat s dobou, kdy se brali moji rodice? Pokud jde o me, rada sve deti do zivota vybavim a svatbu jim zaplatim, pokud to bude v mych moznostech...
Odpovědět
My bychom se taky chteli vzit co nejdriv, ale rozhodne neocekavam, ze mi to rodice zaplati jakmile se rozhodnu ;-) Je to kazdeho vec, jen jsem rekla svuj nazor, nemyslela jsem to nejak spatne ;-) Veci na svatbu budeme platit ze spolecnych penez - dokud budu studovat, budou mi rodice prispivat, mam stipendium apod., pritel vydelava. Nerikam, ze do rodinne kasy prispivame stejnou castkou, ale nehrajeme na deleni na moje a tvoje.
Odpovědět
Profilova fotka
zezulicka: Aha! to jsem nekde spatne vydedukovala :-) Jo, taky mam po babicce sporeni a prizivuju se prekladanim a v pripade nouze by se z toho svatba zacvakat dala, ale potrebudem postel a jine dulezitosti :-) me vytaci spis ten pristup "druhych" rodicu a chcu aby to bylo zas fer k nasim, no uvidime. Jinak preju at si vsich pripravy krasne uzijete!!! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
zezulicka: To my taky ne, ale prece jenom je to nesrovnatelna situace, kdyz oba nevydelavate, nez kdyz jeden uz vydelava...
Odpovědět
My mame taky dobre vztahy s rodici, ale i tak maji tendenci do toho kecat, a to se s pripravama jeste ani moc nezaclo ]-( Ja bych taky detem prispela, kdyby to bylo v mych moznostech, ale nechtela bych, aby ocekavaly, ze je to samozrejmost nebo dokonce povinnost. (nekde tady kdysi byla i diskuze, kde se nekdo ptal, jak z obou rodicu dostat penize, protoze ji podle tradic maji platit celou oni :-S )
Odpovědět
A pripadne k rodicum bych byla taky spravedliva. Nechtela bych, aby treba jedni zaplatili vetsinu a druzi nic moc, to bych to radeji odmitla. Protoze clovek nikdy nevi, donedavna jsem byla svedkem jak si babicka stezovala, ze tete dala na svatbu vic, nez rodice strejdy, a to je uz 20 let po svatbe a jsou rozvedeni :-S
Odpovědět
a zkus si procist ty diskuze na ktere jsem ti sem dala odkaz, jsou tam situace hodne podobne, mozna ti to pomuze ;-) Hlavne se rozhodni tak, abys toho rozhodnuti treba pozdeji nelitovala. Ale casu mas jeste dost, kdyz chces mit svatbu v rijnu ;-) Co jsem tak slysela, tak oznameni a pozvanky se davaji tak 2 max 3 mesice predem ;-) A taky ti preju krasne pripravy :-)
Odpovědět
zezulicka: mě ten přítelův přístup příjde také hodně nefér a věř, že se kvůli tomu často hádáme ]-( . v tomhle on má docela staromódní názory. když jsem potřebovala peníze na šaty, tak jsem ho poprosila, on mi ale řekl, ať to zaplatí můj otec, to má platit on. Jenže on mi nedávno zaplatil školné (takže teď si nemůžu stěžovat, že mě nepodporuje, ale dřív to tak nebylo) a je docela finančeně vyčerpán. přítel na to prstě neslyší a nic s ním nehne. já takéstuduj a sice chodím do práce a mám to tak na vyžití. Te´d jsem objevila způsob jak si přivydělat, tak snad to klapne, ale moc to nebude. Kdybychom si měli svatbu platt sami, tak nebudu mít ani šaty, svtební, musela bych se vdávat v letních a jen se svědky....což úplně nechci. Navíc v obou rodinách je to první svatba, tak se všichni docela třesou a těší se. Souhlasím ale s xmajas, že by se rodiče na svatbě podílet měli ;-)
Odpovědět
to ja nez bych se takhle mela dohadovat kdo co zaplati, tak bych radeji pockala, setrila a pak si to zaplatila sama. vim ze se to lip radi nez dela, ale my to tak delame a jsme spokojeni.
Odpovědět
Profilova fotka
tak za prve: zaplatte si to sami, prece se nebudes nikoho doprosovat,aby vam pridal atd. A prece to taky nenechas jen na vasich. Jinak kdybych uz zvala rozvedeny rodice partnera, tak radsi s partnerama, at maji o zabavu postarano a nesijou tam do sebe
Odpovědět
Profilova fotka
kristi: No my sme pritelovym rodicum rekli, ze kdyby pro ne nase svatba nemela byt radostne udalost ale financni zatez tak si to zaplatime sami, organizacni veci vyresime take sami, ale nehodlame tim padem zvat jejich vsemone pribuzne jen ze slusnosti a nechceme platit teda ani jejich partnery, ktere tam nechceme mit, zvlast kdyz priteluv otec svou zenu vzit nehodla a na vsechny nove partnery sve exmanuzlky je alergicky a kdykoli s nimi prijde do styku vyvolava sceny... Jinak saty mi radi zaplati rodice plus jidlo pro nase pribuzne a hosty take.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak nám tchánovci už před časem dali peníze na "svatbu" tak jsme je investovali do potřebnějších věcí, pač to že se vezmem mě ani ve snu nenapadlo... Táta nás sponzoruje už hodně dlouho a máma s jejím přítelem řekli něco vy smyslu toho ať si trhnem, že jsme pitomí že se chcem brát, že oni by vzali zpět i tu první svatbu, kdyby to šlo a že nemají a nic nedají (jako by se jich někdo prosil), jediné o co jsem je prosila, ať se chovaj slušně jinak že jim zavolám odvoz (s ohledem na vztahy mezi rodinama jsem to řekla všem) no a po pár dnech jsem se dověděla že jsem řekla že je nechám vyhodit jen jak se na svatbě ukážou...Přece kdybych tam mámu nechtěla (o něm raději pomlčeti ]-( ), tak neposouvám termín svatby jen proto že mi oznámila že je těhotná... Když jsem myslela že už je vše OK, tak mi před dvěma dny oznámili že se příští měsíc berou, to byla hodně rychle spunktovaná svatba... (jen aby nebyli v něčem druzí, jsou jak malé děti... ;-( ).
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?