Dostali jste opravdu peníze jako svatební dar?

Profilova fotka
rádi bychom jako dar penízky - stavíme a potřebovali bychom dodělat schodiště. řeším otázku, zda všichni příbuzní pochopí naší žádost a hlavně, zda se jí budou řídit a dají opravdu je nebo máme raději vymyslet i nějaké dary - abychom dostali alespon to, co by se nám hodilo? mám obavy, zda se budou chtít dávat babičkám a tetičkám peníze .. díky za vaše názory a zkušenosti ...
1
2
Profilova fotka
ahoj. ono uz to i tem babickam dochazi, doba se docela zmenila. u nas to respektovali uplne vsichni. meli jsme to tak, ze jsem rekli, ze chceme penize, ale kdo nam chce neco dat, tak at to vymysli sam. dostali jsme asi jen tri male drobne vecne dary, zbytek penize. asi je dulezity to vsem zduraznit. me treba nebylo uplne prijemny odpovidat pribuznym, ze chceme penize.
Profilova fotka
@zuuuzanka no nám to také není moc příjemné ..ale jak říkám, jsou víc než potřeba .. no dala jsem ted dohromady 3 jiné dary - ale tak sjou to spíš dárky pro mě - do kuchyně :) než společné ..
my jsme dostali penize uplne od vsech
@baraz my jsme taky prosili o finanční dary, pokud už někdo chtěl něco dát.. asi až na 4 věcné dary to všichni respektovali.. sice není lehké a příjemné žádat o peníze, ale naše domácnost je plně zařízená a všichni to vědí, takže naštěstí to respektovali a věděli, že kupovat nám něco, co máme by bylo to příslovečné nošení dříví do lesa..
Profilova fotka
@segara jé tak to máte určitě super rodinu :) můžu se zeptat ještě na jednu věc - kolik se tak průměrně dostavá jako dar? já byla jen na jedné svatbě a tam dary vůbec neukazovali, ani nebyly nikde, kde bych je viděla ..a přáli si také penízky, tak právě němůžu posoudit, zda to příbuzní dodrželi ..
Profilova fotka
my jsme tedy vyloženě nežádali o finanční dary,ale dostali jsme příspěvky do domácnosti a jsme za to rádi
Jen se tak zeptám. Kolik v průměru jste dostali na hlavu? My to stejně hned otočíme do hostiny a zaplatíme tím část hostiny. Ale jen tak pro zajímavost. Já tipuji tak 500 až 1000 Kč na rodinu?
@baraz z me zkusenosti tak 5 tisic za rodinu - respektive, kdyz jdeme nekomu na svatbu my, tak s manzelem jako za par davame tak 4 - 5 tisic, pokud je to nekdo z rodiny, tak i vice. Ale je to asi hodne individualni. Ja davam vzdycky tolik, aby to pokrylo naklady na me plus neco navic. Kdyz jsme se brali my, tak jsme preferovali taky financni dary, svatba stala 270 tisic a na darech se nam vratilo cca 230/40 tak nejak, takze svatba pro vice jak sto lidi temer za hubicku ;-)
My jsme vyloženě o peníze nežádali, spíš jsme to podali tak, že dary nechceme, ať to lidi neřeší. Měli jsme maličkou svatbu a víme, že někteří příbuzní nemají peněz nazbyt, takže jsme prostě jen požádali, že nechceme věcné dary (neměli bychom je kam dát, máme mrňavý byt), a ať si s dary prostě nelámou hlavu. Přesto jsme v podstatě ode všech dostali peníze.
Profilova fotka
Ahoj.Také jsem to řešila a našla jsem tady u jedné nevěsty takovou veselou rýmovanou kartičku,které měla vytisklé a přidávala je k oznámením a pozvánkám ke svatebnímu stolu.Byla to jako jen malá rada pozvaným.Velmi mě to nadchlo,že aspoň to nemusím říkat osobně,ale každý to najde v pozvánce :-)
@vikirobi My jsme to taky přikládali k oznámení, akorát text jsme měli vlastní. Podle mě je to opravdu nejjednodušší řešení. :)
Profilova fotka
My máme peníze jako jednu z možností daru. Na oslavě budou tři kasičky na svatební cestu s popisem dovolené a přispějí tam, kam nás budou chtít poslat. Kam se vybere nejvíc, tam pojedeme. Takže všichni vědí o možnosti přispět penězi a navíc to není jen že by to dali do obálky... Od kamarádek jsem slyšela, že na svatebních darech a penězích se prakticky vrátily náklady na svatbu... Řekla bych, že každý dá okolo té tisícovky, ale hodně záleží, jestli máte kamarády třeba studenty, nebo naopak podnikatele... A možná i jak daleko je svatba... kamarádi přiletí kvůli nám z daleka a doufám, že už nám nic jiného nedají, než tu jejich účast...
Článek se načítá
Profilova fotka
taky jsme přiložili text k pozvánce...s tím že když se někdo ptal, zkrátka bylo jednoduché vysvětlení, že na svatbu jsme si půjčili a tak nám pomůžou s jejím splacením. máme to za 90tis. (na oběd 30 lidí a večírek pro 100).
Profilova fotka
my dostali ode všech peníze, jak jsme jim řekli- radši 500,- do obálky, než nějakou věc, která bude stát 2000,- a nebude nám k ničemu...normálně na férovku
My dopředu všem řekli, že chceme nejradši hotovost. Rodina to vesměs respektovala a neměli s tím problém napříč generacemi. Většinou přihodili ještě nějakou drobnost. Pro kamarády, kterým by bylo třeba blbý dát pár stovek, jestli to není málo, jsme udělali seznam několika darů do domácnosti v rozmezí 200,- až 1000,- Kč.
Profilova fotka
Mě se líbil kdysi tady verš, který rozhodně přidáme do svatebního oznámení . Děkujeme hosté za každičký halíř, lepší než-li počítat stodesátý talíř. :-N
Profilova fotka
@baraz Dala jsem do kolonky dary na webu tuto basnicku Svatebčané naši milí, dovolte nám prosbičku. Raději než věcné dary, naplňte nám kasičku. Velkou radost budeme mít i z korunky drobné, nosit dříví do lesa, nebylo by vhodné. Mnohokrát Vám děkujeme za každičký halíř, stokrát lepší než nést domů stodesátý talíř. Berte toto oznámení jako malou radu, svatba není o trápení, co pořídit k daru. Pokud něčím přispějete, budeme jen rádi, ale hlavně: OSLAVTE TO SPOKOJENĚ S NÁMI a dam to same na karticce do oznameni. bydlime spolu od te doby, co spolu chodime a byt mame vybaveny, takze stejne jako vetsine se hodi mnohem vic penize nez rychlovarna konvice c.13:-)
Profilova fotka
@rozzaarka jasně :-) ono je asi blbý psát, že chcem prachy :-D Ale sme všichni dospělý a každý snad chápe, že nic nepotřebujem,když už to máme ... Ono je to těžký, protože někdo dá 1000kč a někdo chce koupit pánev v hodnotě 1000kč ale byla ve slevě za 400kč a má vás z krku :-D a takhle když napíšem že chcem prachy , kazíme plány :-D
Profilova fotka
Asi bych to na tvém místě všem napsala narovinu a na krabici na přání bach napsala " na schodiště" :-D
@baraz My jsme napsali, ze bychom chteli prednostne penize, ale cekali jsme, ze nekteri hoste je nebudou chtit dat, tak jsme vytvorili i seznam, ten spravovala svedkyne, ale i tak jsme napr. dostali 2x fondue set - jinak z hmotnych daru, co jsme chteli, nebyly zadne duplicitne. z hmotnych nas asi nejvic potesil kvalitni vyber 6 vin od manzelova stryce.
Taky jsme si řekli o peníze a za 90ti procent jsme je i dostali. Jen od svědků jsme dostali tv což bylo předem domluveno a babičky si neodpustili k penězům ještě porcelán. Z mé zkušenosti každý dává tak litr na hlavu a blýzká rodina i 5000,- nám se sešlo 80 000, ale jen 20daly naši a dalších 20babička a zbytek se sezbíral po těch 2tisících. Ale je fajn když to ti dotyční vtipně aspoň zabalí než jen do obálky.měli jsme asi 45 lidí
Teda @rozzaarka to napsala nádherně :-) Jestli nelpí na autorském právu, tak bych to klidně použila :-) Myslím, že dneska každý pochopí, že by se Vám víc hodily peníze, takže by to nemuseli nějak řešit. Ale sama svou rodinu znáš nejlíp. Jinak, kolik se tak dává, to nevím, ale vzpomínám si, že mé švagrové a bráchovi před 15 lety její babička jako svatební dar dala 1001 Kč. Nevím, jestli to mělo nějakou symbolickou funkci. A co se ještě u nás drželo, bylo vybírání do nevěstina střevíčku. Někdo ze svatby (mohl by to být třeba svědek) vzal od nevěsty střevíček a chodil s ním při hostině mezi svatebčany a kdo chtěl, ten přispěk (třeba i víckrát). Vzpomínám si, že na svatbě sestřenky takhle vybrali asi 2,5 tisíce. Ale na svatbě jiné sestřenky (z druhé strany rodiny) se to o pár let později neujalo a příbuzní ženicha byli strašně pohoršení, že někdo s takovým nápadem přišel. Jinak to ale u nás byl celkem normální zvyk. Tak by to třeba mohla být taky malá forma "přivýdělku" pro Vás :-)
Profilova fotka
@golddream to jsem nevymyslela ja, neblbni:-) vrchol meho rymovani je hluboko pod bodem mrazu:-) koluje to tu na vsech moznych kartickach, tak jsem si to taky pujcila:-)
@golddream Mě se tohle vybírání do střevíčku, dražení podvazku apod. nelíbí. Pokud už jsme jako novomanželé dary dostali, nebo si rovnou řekli o peníze, už by mi bylo trapné znovu vybírat peníze tímto způsobem. Na svatbu většinou nikdo nepřijde s prázdnou (a když už, tak by nic nedal asi ani při takovéhle "akci") a lidi na svatbu přeci nezveme jen proto abychom z nich tahali peníze. Ale ať si to každý dělá jak chce. :)
Profilova fotka
@kaarina taky uz nechci drazit nebo vybirat. Ale je pravda, ze ja jsem v tomhle obecne "blbka":-) je mi blby rict si i o ty ddary ve forme penez nebo chtit zpatky to, co jsem nekomu pujcila:-) Spis resim jeste tombolu - moc by se nam libila, ale listky do tomboly se proste kupuji - dat kazdemu pri vstupu - nevim, to je takovy zvlastni... myslis, ze je blby dat listek treba za 10 nebo 15 korun jako takovou symbolickou cenu?
Profilova fotka
@kaarina naprosto souhlasím, taky se mi dražení podvazku a podobný věci nelíbí. A když někoho pozvu na svatbu,,tak proto,že chci, aby tam byl, ne proto,že čekám,jaký dar donese :-) takže opět souhlas
Profilova fotka
@rozzaarka Myslím, že tombolu je nejlepší dávat/prodávat za dobrovolný příspěvek - věřím, že většina lidí přispěje, právě proto, že to nebude povinné ;-) Ale když budou chtít lístek třeba děti, tak nebudou muset platit nic. Alespoň já to mám takto v plánu, příspěvek dobrovolný; pokud někdo nepřispěje, bude se moct cítit trapně jedině sám, a já nebudu muset řešit, že je trapný chtít po svatebčanech 10-15 korun ;-)
@kaarina Ale jo, to máš pravdu. Osobně jsem nad tím nepřemýšlela, že bych to na svý svatbě praktikovala, spíš to byla taková vzpomínka zasutá z dětství, tak jsem to tu nadhodila :-)
@rozzaarka Jestli máte svatební noviny, tak bych ty losy přihodila k nim. Pokud byste je měli pro každého svatebčana jedny noviny, tak bys lístky mohla dát přímo k novinám, nebo třeba vedle novin do košíčku ať si každý vezme. Ono i to kupování lístků do tomboly je prostě vybírání peněz, protože málokdo by opravdu dal jen těch pár korun. Zažila jsem to na svatbě švagrové a přestože všichni dary dali, nikdo si nekoupil lístek jen za pár korun a už to bylo další vybírání. Ale jak říkám, je to můj náhled na věc. Já jsem tam ty lidi chtěla kvůli nim, ne kvůli jejich penězům a byli jsme vděční že nám dali dary, už by mě prostě nenapadlo vybírat jakýmkoli jiným způsobem. Nebo bych to vyřešila třeba nějak vtipně, já nevim, třeba za fotku s nevěstou a ženichem dostanou lístek do tomboly (střílim od boku, jen pro ilustraci).
No my jsme chtěli od všech peníze. Plně vybavená domácnost, v plánu stavba.... každá kačka se hodí. Kartičky jsme nepřikládali, ale když jsme roznášeli pozvánky, tak jsme na tohle téma došli taky. Fakt bylo trapné si říkat o peníze, trapnější bylo, když jedna rodina řekla, že peníze nám nedá, ať si vymyslíme dar... po chvíli navrhli povlečení. Něco podobného jsme řešili i tento víkend s dalšími svatebčany (také chtěli koupit povlečení)... nechci být nevděčná, ale co na tom povlečení maj? My máme dost, dokonce troje jsme ještě ani nerozbalili... :-( Taky kvalitní. Asi jsme měli něco ve smyslu stodesátého talíře taky sepsat, aby to bylo černé na bílém :-) No a tombolu uděláme za dobrovolnou cenu, zas na druhou když dáváme přednost finančním darům, přijde nám hloupé z lidí tahat další peníze...
1
2

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?