Odlet na svatební cestu s ne/platnými doklady

Profilova fotka
Ahojky, narazili jsme s přítelem na problém týkající se svatební cesty. Vysnili jsme si odlet na svatební cestu v podstatě den po svatbě nebo hned ten další, žádné další dny nebo týdny čekání. Jenže nám jaksi nedošlo, že budu mít jiné jméno a někteří mě straší "stříháním" občanky a tak. Já si ale myslím, že můžeme odletět třeba na pas a dělat, že nejsme manželé, vždyť kdo to zjistí a kdo to bude zkoumat? Pokud si zájezd koupíme dřív, než se vezmeme, tak je to přece jedno. Ale někteří říkají, že to nejde, že si musíme počkat na nové doklady. Jak to tedy je? Kdo to ví a poradí? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
pas máš pokud vím platný ještě tři měsíce po svatbě, já jsem si s tím tedy hlavu nelámala
Odpovědět
Profilova fotka
@maciki co jsem tu vypozorovala u holek, tak pas by ti měl platit ještě další 3m po svatbě na staré jméno, někteří, když jim stači na cestování OP, tak se domlouvají s matrikou, aby jim ten roh prostě neustřihli a mohli odjet i jenom s OP..
Odpovědět
V pohodě můžeš odletět na starý pas (platí 3 měsíce po svatbě). Ale jméno na letenkách či objednávce zájezdu by mělo být stejné jako v pase! Jednoduše se budeš chovat jako kdyby jsi nebyla vdaná. :-)
Odpovědět
@maciki Vyjímám ze stránek Ministerstva vnitra, co se týká pasu.: Platnost cestovního dokladu skončí: ...uplynutím 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana. To samé v podstatě platí i občanky, ale u OP jaksi navíc uvádějí: Nedoporučujeme používat občanské průkazy s oddělenou vyznačenou částí (s odstřiženým rohem) z důvodu změny povinných údajů zapsaných v občanském průkazu, protože odstřižení rohu by v případě prokazování totožnosti držitele ve státě Evropské unie mohlo být považováno za vyznačení neplatnosti občanského průkazu anebo za jeho poškození. Informacím, jak to s OP udělat po svatbě, se vyhýbají nebo jsem jen špatně hledala. Takže tady zbývá pouze se domluvit s matrikářkou nebo i v Eunii používat pas. Já jsem pas používala léta i pro ČR, protože jsem z domu přejížděla přes českou celnici s dětma, které v občance nebyly tehdy zapsány. Hodněkrát jsem si tehdy (v duchu) říkala: Dej volovi razítko :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@levnesnubniprsteny Super, diky za toto potvrzeni. Z toho plyne, ze odlet na svatebni cestu dva dny po svatbe je vice nez realny. :-) Huraaaaa! :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?