Jak je to s doklady ihned po svatbě? Svatební cesta

Profilova fotka
Ahojte, chci se zeptat, jak je to s doklady ihned po svatbě. Svatbu máme v září a chtěli bych někdy v září, říjnu na svatební cestu. Ale objednávat to budeme až po svatbě. Občanku mi přestřihnou hned po svatbě a co pas? A s přestřiženou občankou se asi nikam jet nedá, že? :-D A pas se asi vyřizuje až po občance že? No a kdybychom chtěli jet mimo Evropu. Nevíte někdo jak to je? Děkuju.
Odpovědět
Pas Ti platí ještě 3 měsíce po svatbě :-)
Odpovědět
jestli pas platí ještě 3 měsíce po svatbě, to nevím, ale nám bylo řečeno že ze zákona platí, že o pas a novou občannu si musíme zažádat do 8-mi dnů od svatby. Pokud svatební cestu neplánujete hned po svatbě, doporučuju si hned v pondělí po svatbě zajít vyřídit OP i pas (teď už se to dělá na stejném místě) a budete mít aspoň jistotu - stačí na to oddací list, přestřižená občanka a starý pas. Spousta zemí (i některé evropské) totiž vyžaduje, aby pas platil ještě 3 měsíce po návratu zpět do vlasti, tak aby nebyl problém. Navíc si myslím, že v září už na úřadě určitě takový nával nebude a pas budete mít hotový rychle ;-)
Odpovědět
@janictourek jestli má slečna pas, tak není nejmenší problém na něj vycestovat. Cestujeme hodně, takže jsem po svatbě na starý pas byla jak v USA, tak jsem si vyřizovala na starý pas i víza do Afriky ;-) opravdu platí i po svatbě, pokud to za poslední půl rok nezměnili ;-) a hlavně nikdo nepozná, že má člověk již jiné jméno :-D
Odpovědět
@wxkatuska tak jedna věc je, jak se to používá v praxi a druhá věc, jak se to musí ze zákona :-D. Ono v případě, že se nic nestane, je to v pořádku, ale potom při návštěvě lékaře v zahraničí (kdy pojištění je již na nové příjmení) a prokázáním identity pomocí pasu (né vždy akceptují OP jako identifikační kartu) by nastal problém. Stejně tak v případě půjčení automobilu, kde navíc musí být i nový řidičák ... možná jsem až moc "pesimistická", ale už se nám v zahraničí stalo ledasco, tak mám vždycky ráda, když máme ve všem pořádek 8-). Ale nejlépe by určitě poradili přímo na úřadě ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janictourek Cestovala jsem 14 dní po svatbě do Egypta na starý pas (před odjezdem jsem žádala o nový OP i pas) a i na pojišťovně jsme zjišťovali, jak to udělat s pojištěním a sami na pojišťovně říkali, že pojištění ještě na staré jméno. Takže pojištění není na nové jméno. Důležité je pro ně hlavně RČ.
Odpovědět
Tak přesně tohle jsem zjišťovala. Starý pas platí bez problémů 3 měsíce. Zároveň s občankou mi na úřadě dali vyřizovat i pas, který bude hotový za 3 týdny. Takže buď se dá stihnout vyřídit nový pas nebo do 3 měsíců po svatbě jet na starý. Na pase se růžek nestříhá :-) My jsme jeli na svatební cestu hned druhý den, letenky byly na původní příjmení a to příjmení je to, co celníky zajímá, musí být stejné na letence a v pase. Ostatní je jim fuk.
Odpovědět
@janictourek samožřejmě člověk musí mít pojistění i řidičák na staré jméno, také letenky atd. A potom není nejmenší problém :-) V Tanzanii mě kousl pavouk a byla jsem nucena vyhledat lékaře a problém s tím nebyl :-) Nicméně ať si to každý udělá, jak uzná za vhodné ;-) mimochodem starý řidičák mám stále, OP novou a policajti a tím nemají žádný problém :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?