Schůzka se svatebním fotografem - na co se zeptat?

Profilova fotka
Zítra máme první schůzku se svatebním fotografem, chtěla bych vás proto poprosit o tipy, na co všechno se máme zeptat, co je důležité? Díky za odpovědi :-)
Odpovědět
ahoj, mě nejvíce zajímala cena.:-) také jsem nevěděla na co se ptát. Náš fotograf je ale hodně upovídaný a snad nám všechno řekl. Myslím, že spíš se ptal on. Ptal se např: jestli jsou rodiče rozvedení, kdo půjde za svědka, kde a v kolik bude svatba... Ukázal nám fotky z ostatních svadeb, které fotil...Prostě hlavně musí na tebe dobře zapůsobit. Také jsem měla nějaké představy ohledně místa focení (nebudeme se fotit pouze v místě obřadu) a jestli je ochoten na ona místa zajet, co si o tom myslí. Uvidíš nějak to půjde a hlavně, náš fotograf mi dal na sebe email, že pokud budu chtít, tak mi klidně pro inspiraci (zdobení aut, hostiny atd...) pošle fotky, které fotil na jiných svatbách a na internetu je nenajdu... Hodně štěstí
Odpovědět
Dobrý den, chtějte vědět vše co potřebujete:-) - jak bude fotografování probíhat - jak a kdy vám snímky vyhotoví, předá - co od něj můžete očekávat (bude s vámi "manipulovat" k získání snímků, nebo bude fotografovat momentky nerušeně) - kolik fotek Vám má udělat - minimálně (často se s tím setkávám) - samozřejmě byste měla vědět jak fotograf fotí a případně mu sdělit zda takové snímky (provedení) chcete také nebo chcete jiný druh snímků - jestli si fotografování zorganizuje sám (výběr místa, propriet) nebo zda se chcete také zapojit - jak bude probíhat platbam co vše je v ní zahrnuto, doprava, čas focení atp.. ...ptejte se na vše co Vás zajímá, lépe vše vědět včas a raději klaďte více otázek než méně. Přeji pěkné snímky:)
Odpovědět
Profilova fotka
@kamil_kasparek Asi jsem to málo specifikovala, tyhle základní věci už máme vyřešené ve smlouvě, ale to se všechno řešilo přes maily. Měla jsem na mysli spíš už konkrétní otázky ohledně průběhu focení v den svatby. Ale i tak díky.
Odpovědět
Taky kolik vytištěných fotek je v ceně, kolik jich bude upravovat, kolik jich dostanete na CD.
Odpovědět
Profilova fotka
Když tu čtu ty diskuze jak ty fotografie jsou ok nebo špatné, tak mě napadla jedna věc. Nebylo by skoro rozumnější domluvit si schůzku s fotografem na nějakém pěkném místě třeba venku a zároveň to pojmout jako takové zkušební fotografování? To se pak pozná jak to bude probíhat a jaké budou fotografie. Chápu, že pro ty co tlačí cenu dolu to je možná neřešitelné. Ale pokud Vám na fotografiích záleží, tak by to mohlo být řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@capybarka při osobní schůzce jsem hodně výřečná sama a na hodně věcí se přímo ptám lidí - např. na stav rodiny, zda na obouch stranách jsou rodiče, nebo např. rodiče ženicha jsou rozvedený abych je nedostala do trapné situace na společné fotce. Také na příchod nevěsty k oltáři, na případné zvyky - snažím se lidem říkat že např. únos nevěsty na většině svatbách je nepříjemný a né moc povedený zvyk (loni nevěsta uprchla na místo kde neměli signál a celá rodina se díky tomu rozhádala..) dále je dobré se dohodnout na času soukromého focení ženich + nevěsta, které doporučuji fotit po obědě, kdy budou všichni najedení a můžeme v klidu odjet do blízkého okolí. ( společné fotografie se fotí po obřadu). Dále je dobré se domluvit na alternativě focení za deště - doporučení co si vzít s sebou. Dále pak zda focení preferujete reportážní apod. Myslímže na plno věcí se právě bude ptát sám pan fotograf :). Přeji příjemný den!
Odpovědět
Profilova fotka
@capybarka Pokud máte profesionálního slušného a zkušeného fotografa/ku, tak Vás o všem bude informovat sám, při dané schůzce, neb bude mít praxi o tom, jaké věci Vám sdělit, na co Vás připravit a co s Vámi probrat. Z mého pohledu je nejdůležitější na předsvatební schůzce s klienty promyslet časový harmonogram focení, aby co nejméně narušilo svatbu a přesto jsme vše skvěle stihli. Ono je také důležité myslet na ostatní hosty - kupříkladu pokud se fotíte po obřadu někde sami na zámku, co se bude dít s nimi, než pojedou na hostinu? A co budou dělat, pokud bude špatné počasí? Tj. nejde jen o to na fotografa vychrlit, kolik dostanete fotek a kolik Vám jich vytiskne a jak kvalitních..apod. O tom by schůzka snad ani být neměla - tyto informace byste měla vědět před potvrzením objednávky, tj. už dávno před schůzkou, kdy řešíte cenu za focení a prvky v ní obsažené. Tudíž, máte li zkušeného fotografa, jak jsem psal výše, všechny tyto aspekty by Vám měl představit sám. Přesto není rozhodně od věci se na cokoli, co Vás trápí, zeptat. Základ schůzky však vidím v tom "bojovém plánu", jak celý den (či daný úsek focení) proběhne. Přiznávám, že velmi často poté, co se se snoubenci sejdu a popovídáme si, upravují oni harmonogram (časy odjezdů apod) dle mých rad, neb si do té doby neuvědomili, jak se věci mají. A to je podstatné, najít společnou řeč. No, a pokud máte fotografa méně zkušeného, můžete se ho ptát více méně na cokoli, co výše vypsali kolegové, ale nemáte absolutní jistotu, že pokud Vám na otázky odpoví, že to tak skutečně proběhne. Takže tam je lepší se držet jasného oznamovacího tónu, co a jak si přejete, aby on/ona měl jasné vodítko, čeho se chytit a naplnit Vaše představy. Věřte či ne, internetová fotografická fóra jsou plná začínajících kolegů, co se klepou nad tím, že v životě pořádně svatbu nefotili a co mají vlastně dělat. Tito Vám asi těžko podají všechny relevantní informace... (omlouvám se, že jsem se tak rozepsal :) )
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, také souhlasím s panem @paveldufek . Na schůzce, kterou se snažím dělat s každými snoubenci, se pustíme do společného focení a hodně otázek vyplyne právě z této zkušenosti. Asi nejvíc pak řešíme, kdy zařadit focení do harmonogramu dne. Myslete na to, že zkušený fotograf absolvoval spoustu svateb, takže Vás dokáže navést na mnoho organizačních vychytávek a dokáže navrhnout co nejcitlivější zařazení focení do programu dne. A nejčastější otázka: kdy půjdete domů? Ta není na místě. Dobrý fotograf půjde domů ve chvíli, kdy ucítí, že jeho přítomnost již není potřebná, promluví si o tom s vámi, zjistí, zda má zachyceno všechno, co jste potřebovali a pak nerušeně (v noci) odejde domů :-) Cena se přitom nezmění oproti původní domluvě. Snad se jen přimlouvám za to, abyste fotografa důkladně seznámili se vztahovými anomáliemi - například, na svatbě nebude můj táta, ale přítel mé matky. Nebo: máma s tátou nemluví, nenuďte je být na jedné fotce apod. I když se snažím tyto věci vycítit přímo na svatbě, je vždycky dobré být připraven, aby pak nevznikla nějaká nepříjemnost.
Odpovědět
Profilova fotka
U mně je to opačné – vyptávám se já. Když nemají novomanželé vlastní představu popíšu jim typický průběh svatby s ptám se co si představují stejně a co jinak. Nejvíc mně zajímá v jakém prostředí se bude svatba odehrávat a jaké jsou časové dispozice. Hodně mě zajímají lidé, kteří budou na svatbě (celkový počet, rodiče, malé děti, ...). Pak jim navrhnu způsob zakomponování focení do jejich programu. Je dobré mít vše naplánováno předem, ale musí se umět i improvizovat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?