Máme platit fotografovi a DJovi útratu na svatbě?

Ahoj, prosím moc o radu a zkušenosti :-) Řešíme s partnerem dilema - platit fotografovi s asistentem a DJovi útratu na svatbě, tedy je brát jako právoplatné hosty se vším všudy nebo jako "zaměstnance"... Vzhledem k tomu, že je mám objednané za nějaké částky, které kolikrát nejsou i zanedbatelné, nechce se nám platit jim celý den jídlo a pití (např. oběd by ještě šel, ale pak pití až do noci už se nasčítá), nejen z důvodu napjatého rozpočtu, ale i po zkušenostech jiných lidí, aby se dotyčný nakonec ještě neopil a nesplnil práci, na kterou byl najatý... Díky moc za pomoc! Petra
Odpovědět
1
2
Alkohol jsme jim nenabízeli, ale ostatní měli jako všichni hosté.
Odpovědět
Pokud je máte objednané na celý den, tak zajistit jídlo byste měli. Nejen třeba ten svatební oběd ale počítat s nimi i na večer při rautu. Přece si chudáci večer nevybalí na stůl svojí svačinu, když dostanou hlad. Alkohol bych jim nedávala-v práci se nepije. Ale nealko je samozřejmost-jsou to taky lidi... Já hraju taky jako muzikant na svatbách a ani by mě teda nenapadlo, že mi někdo třeba nedá najíst nebo napít-s tím se má přece dopředu počítat. Když lidi nechtějí útratu, ať si pustí CD...
Odpovědět
Profilova fotka
Fotografka má normálně placený oběd, na raut už asi nebude, takže ten jí neobjednáváme (ale kdyby se zdržela, tak jídla tam bude tolik, že se určitě najíst bude moct) a hudbě sice nebudeme platit přímo, ale raut máme hodně bohatý, takže jim z něj určitě nabídneme. A samozřejmostí je nealko, alkohol ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Od snoubenců je velmi milé, když nabídnou fotografovi občerstvení. Ale je to samozřejmě věc domluvy, obě strany by v tom měly mít jasno již před svatbou... Osobně jako fotografka uvítám spíše možnost malého občerstvení mimo svatební oběd, protože i během něj stále fotím, tak na jídlo není moc čas. Co se týká pití, profesionál se Vám do alkoholu určitě nepustí! Nealko přijme samozřejmě rád..
Odpovědět
Fotografku máme placenou pouze na 4 hodiny a oběd máme zajištěný i pro ní. Alkohol bude jen na přípitek, který též dostane (zda si vezme netuším), jinak se bude pít více až na zahradě, jelikož je dost řidičů..Po obědě a přesunutí na zahradu bude focení, kdy po tomto ona končí. .Pokud bude chtít, může s námi zůstat déle a nabídneme jí dort a kávu, občerstvení na zahradě...pokud chtít nebude, dostane alespoň výslužku. Hudbu nám zajišťuje teta se strejdou, kteří jsou i jako hosté, takže ti dostanou samozřejmě také vše. Hudbu jsme původně ani neměli v plánu zajišťovat, máme to spíš jako rodinné odpolední posezení, ale dostali jsme nabídku, tak nakonec i hudba bude :-)
Odpovědět
Myslím že je základní slušnost zajistit jídlo a pití (nealko) i pro lidi kteří jsou na svatbě pracovně. Nemusí sedět s vámi u stolu, obvykle se jim vyčleňuje stůl někde bokem. Vše je ale na domluvě předem. Když se budou cítít dobře, tak i práci určitě odvedou lepší než kdyby na vás hladově koukali jak hodujete:-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jim samozřejmě také zajistíme jídlo a pití, ale jen nealko, na alko nemají nárok, vždyť jsou v podstatě "v práci" a navíc si berou každý skoro 300,- Kč na hodinu, maximálně tak jedno pivko po-o :-) Sestřenka měla DJeje a ten, kromě toho, že hrál jak na pohřbu a ještě nevěstu a všechny kolem pucoval, když chtěli zahrát něco od podlahy, se zmastil jako prase a ještě ho v noci společně s jeho autem museli odvést domů. :-S Navíc díky tomu, jak hrál stála celá svatba za starou bačkoru,....hudba je hooodně důležitá ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, musíš jim zajistit jídlo a pití, jak by se jinak najedli a napili...vybalili si svačinu? Nebo odešli na hodinku na polední pauzu? Také si myslím, že to ale nemá být alkohol
Odpovědět
Profilova fotka
Naše hudba si to dala dokonce do smlouvy - 1 teplé jídlo na osobu a 3l nealkoholických nápojů v průběhu akce :-). Já myslím, že s tím se dá naprosto souhlasit a je to slušnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@vpetulina jak píšou holky i paní fotografka,jídlo a pití by dostat měli..ber to,že bys byla na jejich místě někde třeba 12hod bez jídla a bez vody,pak by se to asi odrazilo i na práci. Je dobré se zeptat fotografa jak to vidí on a nabídnout u tu možnost dostat oběd. U nás fotografové dostali normálně oběd + občerstvení,alkohol kromě přípitku odmítli. Co se týká DJ tak ten byl s námi až po obědě a dostal jen malé občerstvení+cokoliv z nealka (byl s námi jen 4hod).
Odpovědět
Profilova fotka
My s fotografem i DJ počítáme jako s regulérními hosty, tzn. že jsou započítáni v porcích oběda, rautu, nealko pití. Bereme je jako profesionály, takže doufáme, že alkohol pít nebudou (tedy přípitek a jedna, dvě skleničky vína jsou ok).
Odpovědět
Profilova fotka
Fotografce jsem dali oběd a pití.Po rozkrojení dortu odjela a DJ to měl od oběda až do ranních hodin.Je to automatické,když Vám tam bude hrát,že si nebude jako jediný platit :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Patří to ke slušnosti a profesionál se ti na svatbu nejede opít, ale pracovat. Občerstvení je naprostá samozřejmost.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě je třeba zajistit občerstvení (bývám na "druhé straně a je nepříjemné, když jste tam o hladu a na suchu, zapojení do konzumace většinou zlepší komunikaci a i výsledek práce). Pokud chcete mít přehled, co a za kolik, nechte "zaměstnance" objednávat jídlo a pití od někoho z hostů, třeba od organizátorky, svědkyně nebo tak. Jednak se vám nebudou motat mezi tetičkama u rautu a baru a co si budem povídat výrazně to omezí jejich konzumaci, a jednak třeba zabráníte případnému opití našrot a následnému trapasu. Páč i profesionálové jsou jen lidi a stát se může lecos... ;) My "platíme" fotografovi účastí na obědě a následné párty, takže to neřešíme. Třeba budou z večera o to zajímavěší fotky :)))
Odpovědět
Profilova fotka
Když hrajeme na svatbách, tak máme jídlo a nealko/pivo grátis. Vždy říkám, že pokud by byl nějakej panáček, tak si ho zaplatíme, ale nikdy jsme zatím ještě neplatili. Jídlo se řeší většinou formou rautů, což je nejideálnější... . 8-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ja nevim ,ale beru to jako samozdrejmost a hlavne slusnost pochybuji ze by se profi fotograf zliskal jak zakon kaze :-) a DJ si da taky pozor dohodnout se s nima co maji placene a hotove tvrde pokud budou chtit at si zaplati
Odpovědět
Považuju za slušnost aby dostali normálně oběd a měli k dispozici veškerý raut i pití jako ostatní. Dva obědy a nějakej ten řízek se v celé částce za svatbu ztratí...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
taky jsem se ještě nesetkala se svatbou, kde by si kapela, dj nebo fotograf šli sníst někam svačinu :-) i na naší svatbě měli veškeré jídlo i pití grátis, to bych se asi hanbou propadla jim nedat najíst a napít :-N
Odpovědět
I my jsme nabídli všem-řidičům, fotografovi a jeho asistentce a kapele jídlo+ všechno pití (alko i nealko) zdarma. Kapela přijela po obědě, hráli až do rána a brali jsme je jako všechny ostatní hosty. Nevím, jak velkou svatbu plánujete. My měli asi 70 lidí a těch pár lidí navíc v rozpočtu opravdu znát nebylo! Fotograf s asistentkou byli velice skromní a bohužel přes samou práci neměli ani příliš času si vše vychutnat. Ale určitě bych občerstvení nabídla!
Odpovědět
Myslím, že je samozřejmost jim nabídnout jídlo a pití jako pro hosty. Byla jsem na několika svatbách a vždy byli braní jako hosté, je to slušnost, i když mají vysoké honoráře.
Odpovědět
Profilova fotka
samosebou se vším všudy! :-) to není jako personál, od jejich "pohodlí" se taky může zrcadlit "kvalita" práce ;-) Určitě se nebudou ožírat, pokud nemáte najaté nějaké rádoby odborníky...
Odpovědět
Prakticky vždy jsem dostal nabídnuto občerstvení. Ono kolik může DJ na svatbě vypít nebo sníst? Jednou jde na raut a pak nějaké nealko večer. Většinou personál restaurace nám zvlášť jídlo neudělá.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Přijde mi trochu úsměvné, jak v tom mají některé slečny jasno, že jsou to všechno profíci a alkohol teda v žádném případě nedostanou :-) fotila jsem pár svateb a je příjemné, když jste součástí, sedíte s ostatními, rozumný člověk ví, co si může dovolit, že v přípitku smočí rty, protože je třeba autem... DJové si rádi dají, aby měli fajn náladičku a šlo jim to veseleji.. ano, v krajních případech se DJ zmastí jak zákon káže.. :-D to hrozí ale i u tatínků a znepřátelených švagříčků.. já jsem pro nedávat omezení, vybírat si lidi profíky (focení) nebo známé (DJje) a když je fajn nálada, je to všechno přece jen lepší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli fotografa jen do oběda, takže jsme řešili jen DJ. Teda vlastně jsme ho neřešili, protože mě ani nenapadlo nad tím uvažovat. Přijel až večer, kdy jsme měli občerstvení formou rautu. Je tedy pravda, že jsme jej při kalkulaci pro restauraci nezapočítávali mezi hosty, ale i tak jsme stejně udali asi o deset procent míň lidí, než mělo přijít, a přesto toho spousta zbylo. Navíc dostal fotograf i DJ výslužku. Vůbec si nedokážu představit, jak bych měla hlídat, aby si DJ náhodou nenaložil něco na talíř (když už připustím možnost, že by měl zákaz, což je pro mě absolutně nemyslitelné) - přidělit mu "ochranku"? =-) Tvrdý alkohol jsme neplatili nikomu a říct DJovi - můžete pít nealko, ale na pivo a víno zapomeňte - to nás tedy opravdu nenapadlo... A kdyby ano - jak to uhlídat, když bylo víno vyskládáno na nápojových stolech? Opět "ochrankou"? =-) Objednali jsme si profesionála na základě referencí, takže nám vůbec nepřišlo na mysl, že by se "za naše" opil. Je dobré si všechny prověřit předem, pak se předejde nepříjemným překvapením, i když výjimky samozřejmě potvrzují pravidlo, ale nedat DJovi najíst a napít a hlídat ho jako nějakého zločince či příslušníka podřadné kasty? To fakt ne...
Odpovědět
Profilova fotka
Bože to je,ale hloupá otázka 8-( Ano je naprosto běžné, že fotograf a kapela mají dostat jídlo a nápoje.... Si myslela, že by si na 30 minut odskočili někam do bufítku na stojáka na guláš s knedlikem????? Holka holka
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme fotografovi platit vše, ale taky jsem se samozřejmě ptala mamky, jak se to vlastně dělá. Učený z nebe nespadl a myslím, že se Vpetulina prostě jen zeptala na zkušenost, a nemusí tu ted chudák číst, jaké má hloupé otázky... :-(
Odpovědět
Ano, přece nebudou celý den bez jídla a se svým pitím. Myslím, že velkou útratu - ve smyslu že by se rozpili neudělají - jsou přece v práci.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?