Snatek s obcanem Pakistanu - jak jste resili papiry ohledne jmena?

V Pakistanu se bezne dava jako prijmeni holkam vlastni jmeno jejich otce, u kluku je se vlastni jmeno otce dava jako prostredni jmeno. Takze u muzskych je to (nevim ale jestli vzdy) Vlastni jmeno-Otcovo vlastni jmeno-Prijmeni. Jenze v pase meho snoubence je misto jeho prijmeni prave Otcovo vlastni jmeno (tudiz zadne prijmeni), cele jmeno otce je pak psano nize. Nechci dopadnout ze mi matrika bude chtit dat otcovo vlastni jmeno jako moje prijmeni (kdyz vezmou v uvahu jeho pas). Nevite jestli je tam nejaky zpusob jak matrice dolozit ze prijmeni je ve skutecnosti jine, i kdyz v cestovnim dokladu ma jako prijmeni prave jmeno otce? Na rodinnem listu je jen vlastni jmeno matky (zadne prijmeni), vlastni jmeno snoubence (zadne prijmeni) a jmeno a prijmeni jeho otce pod tim. Kdo to muze tedy objasnit? :-S
Odpovědět
1
2
@anjelita muzete na matrice vyplnit takove to, ze budete uzivat spolecne prijmeni 'xyz'' a to nemusi byt ani tvoje, ani jeho.. jsou tady i lidi, kteri si zmenili prijmeni oba a vzali si treba prijmeni po babicce.. tak ja bych to udelala takhle - proste vyplnite, ze si berete spolecne prijmeni ''Al Harbi'' (promin, to je jediny co me tedka napadlo) a bude to v pohode :) Nemusis si nutne brat to, co ma snoubenec v pase.
Odpovědět
Profilova fotka
@anjelita to je úplně jedno, můžete si vybrat co chcete. Moje kolegyně si před 20 lety brala občana Pákistánu, a ten příjmení nemá, nezná se ani jeho přesné datum narození (bylo mu matkou řečeno, že se narodil ten rok, co byly ty velké záplavy), a kolegyně si vybrala jedno z jeho jmen jako příjmení a nebyl to problém...Můžete si oba vybrat dokonce i úplně jiné příjmení, pokud budete chtít
Odpovědět
To jsou skvely zpravy! Moc dik :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já nevím, kde jste zjistili, že se dá vybrat úplně jiné příjmení? http://zena.centrum.cz/volny-cas/clan... "Pokud si manželé vyberou zcela jiné příjmení, např. po prarodičích, je třeba zažádat o změnu společného příjmení následně. Žádosti nemusí být vyhověno, manželé musí mít k žádosti vážný důvod." Z Občanského zákoníku: § 660 Snoubenci při sňatečném obřadu prohlásí, že a) příjmení jednoho z nich bude jejich příjmením společným, b) si oba svá příjmení ponechají, nebo c) příjmení jednoho z nich bude jejich příjmením společným, a ten, jehož příjmení nemá být příjmením společným, bude ke společnému příjmení na druhém místě připojovat své dosavadní příjmení.
Odpovědět
Tak ja jsem nevedela, jak to s tim prijmenim napr. po babicce je, ale vim o paru, ktery to tak udelal, a rikali, ze uplne v pohode..a pritom ten jejuch "vazny duvod" byl ten, ze se jim jejich prijmeni nelibilo. Ono treba kdyz si clovek precte zakon o manzelstvi, tak z toho ma pocit, ze by nemohl jako holka mit prijmeni v muzskem tvaru bez vazneho duvodu nebo prokazani toho, ze budete zit v zahranici, ale v realu jsem se u nikoho nesetkala s tim, ze by to byl problem.. Tak si myslim, ze to nejak vyresit pujde :)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně ani tak nejde o ten vážný důvod. Vážný důvod je klidně i to, že se Ti to jméno / příjmení nelíbí. Ovšem nemůžeš si měnit jméno 2x ročně, jen prostě proto, že se omrzí a chceš jiné :D Spíš mi jde o to, že to nejde udělat hned při uzavření manželství, ale až následně.
Odpovědět
@karlajasmine Souhlasím a mohu potvrdit ze své vlastní zkušenosti. My máme oba se snoubencem "cizí" (tedy česky neznějící) příjmení a chtěli jsme mít oba partnerovo příjmení v "mužském" tvaru včetně našich dětí (tedy holčiček). Původně jsem se toho dost obávala, protože abych já měla příjmení bez přechylování, tak to vypadalo, že to snad ani nepůjde. Pak to chvíli vypadalo, že kdybychom měli holčičku, tak by hned po narození musela mít příjmení přechýlené a my bychom jí to měli měnit až zpětně. Jenže pokud narazíte na ochotné úřednice (jako my), tak mi přijde, že ony dokáží "vykouzlit" téměř cokoli :-D Jmenujeme se tak, jak jsme chtěli, včetně budoucích dětí. A to zpočátku vypadalo, že to podle všech těch pravidel nepůjde ;-) A žádný vážný důvod jsme k tomu vlastně neměli... Prostě se jen chceme jmenovat stejně, protože oba hodně cestujeme a v zahraničí nechápou to přechylování - vždycky si myslí, že např. Novák a Nováková jsou dvě různá jména.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahojky děvčata..potřebuji poradit ohledně svatby z miláčkem.. pochází z Pakist... mužete mi napsat na email pokud máte zkušenost? děkuji moc.. len4cka@seznam.cz
Odpovědět
@anjelita jak to dopadlo s příjmením?
Odpovědět
@majanax zatim jsem si nechala svoje a patram po tom jak to udelame. On chce abych si vzala jako prijmeni jeho krestni jmeno protoze v Pakistanu to tak chodi. Ovsem nevim jak by se na to tvarily cesky urady .. Mate nekdo radu?
Odpovědět
@anjelita A budou tady vůbec vědět, že se jedná jen o křestní jméno a není to nějaké pákistánské příjmení? Jako je u nás Michal "David" a tak:-) Možná to zlehčuju, ale možná pokud jsou ochotné úřednice nebo se v tom naopak vůbec nevyznají, tak by to problém být nemusel. Případně si zkusit zažádat o nějakou výjimku no. Ale tohle je jen můj názor, nemám s tím žádné zkušenosti.
Odpovědět
Problem je v tom ze jeho "krestni" jmeno budou mit i pak (diky tomu jak to chodi v CR) dalsi generace nasich deti a vnoucat atd., s cimz ja moc nesouhlasim... Fakt nevim jak se rozhodnout. Nevim jak to ostatni pary delaj...ma tu nekdo osobni zkusenost?
Odpovědět
Článek se načítá
@anjelita a kdyby sis brala třeba Němce tak by ti také vadilo, že děti mají příjmení po něm? Nebo si nech svoje a na případných dětech už se budete muset domluvit
Odpovědět
@majanax jenze u nas by deti nemely prijmeni po nem, ale jeho krestni jmeno jako prijmeni..coz pochybuju ze cesky zakony povolujou
Odpovědět
takze kdyby se jmenoval treba Michal Navratil, ja bych byla Anjelita Michal a dite by bylo napriklad Petr Michal, pravnouce by pak (kdyz bychom to udelali podle Pak. pravidel) treba Zdenek Petr atd. O prijmeni ani potuchy. Navic v Pakistanu se prej prijmeni ani nikam nepise (krome knihy narozeni apod.), protoze prijemni je tak hrozne malo ze by meli vsichni stejny jmena. Nejak jsem z toho jelen :-S Protoze ovsem cesky zakony predpokladam takovejhle pripad nedovolujou, nedokazu si predstavit jak to udelat.
Odpovědět
@anjelita takže když vezmu příklad: manžel se jmenuje Ahmed Jásin ty budeš Jana Jásin a děti také Jásin, myslím, že v tom není problém, že on převzal po otci Jásin (jméno) pro tvoji rodinu už to bude příjmení, myslím že naše úřady ho budou brát jako Ahmeda Jásina a nebudou koumat že to bylo původně jméno otce.
Odpovědět
@majanax kdyz pouziju tvuj priklad bylo by to Ahmed Jasin, ty budes Jana Ahmed, deti budou prijmenim Ahmed..o to tu prave jde :-S
Odpovědět
@anjelita asi by potomci byli Michal, tady by nemohli jet podle pakistánských pravidel, a oni určitě zapisují obě jména, aby aspoň věděli čí je kdo syn (Ahmed Jásin = Ahmed syn Jásinův, jeho syn třeba Mohamed bude Mohamed Ahmed - Mohamed syn Ahmedův :-) je to jenom moje myšlenka :-)
Odpovědět
@anjelita no tak budete všichni Ahmedovi, v čem vidíš problém?
Odpovědět
No kvuli problemu s tim prijmenim nas v CR neoddali. Rekli ze neexistuje abych mela jeho krestni jmeno jako prijmeni. Nechci aby v budoucnosti rekli ze je nas snatek ze zahranici v CR neplatnej. Jmeno mam zatim svoje dokud se to nevyresi, ale nemuze to tak zustat na porad.
Odpovědět
@anjelita já myslím, že platný bude i po svatbě může mít žena svoje příjmení a děti budou po otci. Ale údajně si člověk může změnit jméno podle sebe, aby nebyl třeba kakáč, ale hrnec, tak to zkusit změnit z Nováková na Ahmed
Odpovědět
jejda tak jak to čtu holky, tak už v tom mám guláš :-) no, je zajímavé vidět, jak to jinde chodí se jmény..........
Odpovědět
Profilova fotka
tak pokud přistoupíš na to pakistánské pravidlo a zůstaneme stále u fiktivního jména "Ahmed Jasin", tak tvoje nové příjmení tedy bude Ahmed. Pojďme se bavit o vašem budoucím synovi, který je nositelem příjmení - bude se jmenovat "Karel Ahmed". Předpokládám, že zůstáváte tady, když se tu i berete, takže se nadále všichni vaši potomci budou řídit českými pravidly (případně pravidly většiny ostatních zemí, které jsou stejné) a slečna, kterou si syn vezme se bude také jmenovat Ahmed atd. atd.... takže se nestane, že by se slečna pak měla jmenovat "Veronika Karel" (Karlová), protože váš syn bude vyrůstat v česku a bude čech, tak nevidím důvod, proč byste dál měli zachovávat to pakistánské pravidlo, že příjmení je druhé jméno, leda že by na tom přítel trval. Ale to je pak o tom si sednout a probrat to společně.
Odpovědět
@krobinka - my prave zijeme v zahranici mimo CR i Pakistan. Kdybychom zili v CR tak bych mu rekla at si sezene vypis o prijmeni z knihy narozeni protoze budeme mit prijmeni podle ceskych pravidel atd. Ale je fakt ze uz v tom mam takovej gulas ze nevim co delat. Z toho co jsem v posledni dobe slysela si holky co si braly Pakistance nechavaly svoje prijmeni a nebo ho dokonce presvedcily aby si on vzal jejich prijmeni. Pravdepodobne aby nemusely resit to samy co ja 8-)
Odpovědět
@krobinka to by asi u nás ani nemohli, to by v tom úřednice měli pěkný guláš :-D
Odpovědět
Nase matrikarka kvuli nasemu pripadu stravila 4 mesice obvolavanim ministerstev a dalsich uradu aby nam nakonec rekla "sorry ale to proste nejde" lol
Odpovědět
@anjelita jestli žijete mimo čr tak si nech svoje a řeš až děti, a těch Pakistánců "Nováků" asi moc nebude
Odpovědět
@majanax to by bylo nejjednodussi, bohuzel se to jemu a jeho rodine vubec nelibi pac moje soucasny prijmeni patrilo exmanzelovi :-D 8-) Coz chapu...takze udelam co budu moct a snad se to nejak vyresi :-)
Odpovědět
@anjelita :-D :-D :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud chcete příjmení dle pákistánských pravidel, vezměte se v Pákistánu. @anjelita Pokud se rodině nelíbí, že by Ti zůstalo jméno po ex, tak si před svatbou změnit příjmení na rodné příjmení. Anebo se před svatbou přejmenovat na požadované příjmení a o svatbě si ho nechat. - Vlk se nažral, koza zůstala celá. ALE - je potřeba to udělat před svatbou, pak by se muselo měnit příjmení už celé rodině.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?