Musí být oddávající z matriky místa, kde probíhá obřad?

Drahe nevesty, potrebovala bych vyjasnit, jak je to s oddavajicim. Musi byt z matriky, pod ktere misto, kde obrad probiha, spada? Nebo si mohu privest sveho, napr. kdyz mam nekoho znameho, kdo ma povoleni oddavat a chtela bych, aby nas oddaval on. Moc dekuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, právě to řeším. Probírala jsem to na dvou různých matrikách a výsledek je následující: oddávat může starosta, místostarosta nebo zastupitel odkudkoli, ale obřadu musí být přítomna i matrikářka z místně příslušného úřadu. Pokud chcete obřad mimo oddávací dny, např. v úřední den (což je můj případ), civilní obřad není možný a musí vás oddat nějaký duchovní. Na církevní obřad je pak potřeba povolení od příslušné matriky.
Odpovědět
Na církevní sňatek není potřeba povolení od příslušné matriky. Matrika Vám na církevní obřad vydá 2x Potvrzení že se můžete vzít tzn. potvrzení, že nejste už ve stavu manželském a také, že jste svéprávní. Také Vám matrika vydá 2x Protokol o uzavření manželství. Při církevním sňatku se pak vyplní 2x Protokol o uzavření manželství, a tento vyplněný Protokol podepsaný novomanželi, svědky, oddávajícím atd. se pak vrátí na matriku. Matrika pak na základě tohoto Protokolu vydá Oddací list. Jeden protokol zůstává v církvi.
Odpovědět
je to přesně jak píše xvink, matrikářka + kdokoliv kdo má právo dle zákona o rodině oddávat. Budu to mít stejně, oddávající bude strejda, může, ale nikdy to ještě nedělal:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xvink My máme opačný problém. Dnes jsme byli na matrice, chceme církevní sňatek a nechtějí nám ho povolit, protože ten den MUSÍ oddávat jen matrika...jsem z toho rozčarovaná a nevím co dělat...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Koukám, že už je to stará diskuze, ale třeba se někdo ozve další. Vím, že matrice se platí za obřad 1000Kč. Kolik se platí duchovnímu, když vás oddá v jiný než úřední den? V mém případě v sobotu?
Odpovědět
matrice platíš 1000 kč max leda když je to přímo na úřadě v místě tam určeném... jinak je vesměs skoro všude dnes 3-10 tis :D záleží na místě kde chceš obřad..... a duchovní,to musíš k Vám do kostela a zeptat se přímo tam. Každý to má opět jinak,ale to že zaplatíš tam i matrice s tím počítej určitě. jelikož matrika ti bude zpracovávat papíry a vystavovat oddací list....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
My jsme se letos brali v místě, kde ani jeden nemáme trvalé bydliště - matrikářka musí být z matriky, kterou spadá místo obřadu, a oddávající musí být z místa, kde má jeden ze snoubenců trvalé bydliště nebo kde je matriční úřad. Platili jsme 1000,- za obřad mimo místo trvalého bydliště.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak a já jsem v pasti, obřad mimo obřadní síň lze, ale co mimo vypsané termíny? Už jsme jednou změnili místo, protože nám matrikářka nevyšla vstříc a teď to vypadá, že to zas nepůjde, to snad není možné :((( Ideální místo na obřad, oběd i raut, ale termín s matrikou prostě nesedí, co dělat?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj holky, chtěla bych trosku aktualizovat toto tema, protože ted řešíme problém, že nám matrikarka tvrdí, že i oddavajici (starosta nebo místostarosta) musi byt z obce, kde bude svatba. My bydlíme v malé vesničce, kde matrika ani není, svatbu máme na statku, který spadá pod jinou obec. Oddavajiciho bychom měli rádi svého( je to náš kamarad starosta) a matrikarka by samozřejmě byla z dane obce. Byla jsem přesvědčena, že to tak je...mate s tím někdo zkusenost? Moc děkuji! Eliska
Odpovědět
Profilova fotka
@eliska011 Matrikář(ka) musí být z obvodu pod kterou spadá obec, kde bude obřad. Můžes si to najít zde http://www.genealogie.cz/uploads/medi...
Odpovědět
Oddávající musí být z té obce na jehož území se nachází místo svatby.
Odpovědět
Profilova fotka
Zákon o matrikách, § 11a: (1) Snoubenci projeví vůli, že spolu vstupují do manželství před a) starostou, místostarostou nebo pověřeným členem zastupitelstva obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které jsou matričním úřadem, a to pouze ve správním obvodu tohoto matričního úřadu, b) starostou nebo místostarostou obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které nejsou matričním úřadem, je-li jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu, a to pouze ve správním obvodu této obce, městské části hlavního města Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, c) primátorem hlavního města Prahy, náměstkem primátora hlavního města Prahy nebo pověřeným členem zastupitelstva hlavního města Prahy, jakož i před primátorem statutárního města, náměstkem primátora statutárního města nebo pověřeným členem zastupitelstva statutárního města, a to pouze ve správním obvodu hlavního města Prahy nebo statutárního města. ------------------------------------------------ Takže: Ve Vašem případě musí být oddávající z obce, která je matrikou pro danou obec. Pokud byste se brali v obci Vašeho TP, může vás oddat i starosta (místostarosta) z obce TP
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 letech
Prosím prosím. Rádi bychom se brali v obci, kde máme známého starostu. Bohužel náš prej však oddat nemůže,když ani jeden z nás zde nemá trvalé bydliště, je to tak?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Brali jsme se 2012. Manžel z okr.Břeclav, já okr. Karviná. Brali jsme se venku na Lysé hoře okr. Frýdek-Místek. Oddával nás starosta obce Krásná + matrikářka. Místo venku, kde nás na Lysé hoře oddávali, spadalo do katastru obce Krásná. A toto nám to bylo matrikářkou také vysvětleno jako rozhodující. Žádný problém nebyl, dokonce nám řekla, že je dost časté, že vyjíždějí oddávat mimo obecní úřad na různá místa spadající do jejich katastru. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?