Host si zve svoje hosty!

7. bře 2017

Zdravím nevěsty,

Prosím poraďte, co dělat když si hosté zvou své hosty...???

Máme svatbu 26.5. a svatební příápravy už začínají. Jelikož mám snoubence pracovně v zahraničí a přijede za týden na pár dnů a pak až na začátku května, zařizuji vše bez něho. Než odjel udělali jsme si pevný seznam hostů, od kterého se ted sama můžu odvíjet a vymýšlet zábavu, soutěže, jídlo, výzdobu a počet aut atd.. Máme 40 hostů po celý den a na večer příjde 10 kamarádů. Přítel má měnší rodinu a já větší, ale nevadí mu, že já tam budu mít více hostů z rodiny. Tak si místo toho vzal kamarády, kteří jsou i naši společní.

Vše probíhalo hladce a moc mě to bavilo vše vymýslet a tak... Ale přišla tchýně s tím, že před 15lety byli na svatbě tetičce ze Slovenska (kterou jsem já viděla jednou a ženich ji vídá tak cca 1x za 3-4roky). Že má 2 syny, a že téměř nejí, nepije, (haha) že mě nebude stát finančně nic, a jesli jo tak mi útratu za ní zaplatí. A že ti synové jsou jeden v Brně, druhý v Praze, takže stejně asi nepříjdou atd atd....Po dlohém domlouvání jsem jí na to teda kývla a o pár dnů z ní vylezlo, že nejsou 3 ale 4 - ještě s manželem. Říkám - no dobře co už.

A teď o víkendu zamnou zase přišla s tím, že si napsala svůj seznam hostů z její rodiny. A že už je pozvala!!!Jde sice jen o další 2 lidi, ale jsem zvědavá koho mi přivede za týden, nebo o kom mi ani neřekne a přivede ho rovnou na svatbu.

To už bylo pro mě naprosto drzé, tak jsme si asi půl hodiny vyměňovali názory, že já tam chci lidi, které oba s ženichem známe, se kterýma oba vycházíme a se kterýma se po celý rok vídáme a taky aby se všichni mezi sebou znali a podle toho jsme si pracně udelali seznam hostů, který oběma vyhovuje. Tak jsme se domluvili, že jak přijede za týden přítel, tak si o tom promluví i s ním. Mi ještě řekla, že mu rozumě vysvětlí jak ona to cítí, (takže bude hrát na city).

Příteli jsem to říkala, ten nad tím taky kroutí hlavou a nelíbí se mu to, je z toho taky na nervy. Ale co chcete dělat, když už je pozvala. Teď budeme za blbce akorát my. A už se moooc těším, až je budu představovat - tohle je např. sestřenice nevěsty a tohle je od ženichové matky synovec a jeho manželka a její rodiče. Mě sere nejvíc to, že tchýně se s tou rodinou po celý rok nevídá. Že jí jsou vlastne po celý rok ukradení a jak se koná svatba tak se musí všichni vidět, ale kdyby jsme neměli svatbu tak si na ně ani nevzpoměne, že tady jsou. Že jí prostě nezajímá jak se mají, jak žijou. A tihle jsou přitom z Havířova, což od Ostravy není tak daleko. Já tam prostě chci lidi, kteří na mě celý rok neserou a zajímá mě jak se máme. A hlavně - já ani nevím jak se jmenujou - na ulici bych je nepoznala. A ženich k nim taky nějaký citový vztah nemá a nepotřebuje je tam. Fakt už mě ani ta organizace nebaví, už jsem si tiskla jmenovky, řešila kdo s kým pojede autem atd. a místo toho teď akotát řeším takové hovna, až z toho spát nemůžu. Místo abych večer myslela na přítele až mi přijede domů, tak po večerch myslím na tchyňu, jak mi to všechno komplikuje.

Každopádně jesli si někdo tenhle dlouhý příběh přečetl, napiště mi prosím svůj názor.

  • martina_1987zavolat a zakázat, svatba je výhradně pro zvané, a hotovo. S tím bych se vůbec nepárala a nenechala se. Lidi jsou fakt na palicu, nechápu, jak si to někdo může dovolit.
    • danipJá bych se domluvila s přítelem a tohle tchýni zarazila. Je to vaše svatba a vy si tam pozvete, koho uznáte za vhodného. Ona tu možnost měla na své svatbě, teď ať to nechá na vás a hotovo. Přeji pevné nervy 🙂
      • iirronpřesně tak,decentně říct hostům třeba že váš počet míst je omezen nebo tak....znám i lidi co se zvou sami 😃
        • lucka_jirka
          AUTOR
          jj to je hrozne s takyma samozvacíma lidma 😃 ještě na ně musím sehnat číslo 😃
          Já každopádně zaúkoluju přítele jak přijede, ať s ní udělá pořádek.
          Jo a pro danip: ano měla tuhle možnost již 2x na SVÉ svatbě 😃
          a díky
          • terkaz95Nám se takhle sama pozvala rodina (2 dcery s rodinama) od nevlastního dědečka přítele. Já je neviděla nikdy, přítel tak 10 let taky ne...výborný. Chystáme se jim napsat, že se omlouváme, pokud vzniklo nějaké nedorozumnění, ale že jsme se rozhodli pozvat pouze blízkou rodinu, protože ta široká je opravdu velká (u mě by to bylo třeba 50 lidí, kdybychom zvali tady tyhle, s kterýma se vídáme jednou za 5 let) a jestli chcou, ať se přijedou podívat jen na obřad (popravdě ale doufáme, že nepřijedou ani na ten)... no, takže tak.
            • martipokyje to vaše svatba, hosty zvete vy, vy jste ti, kdo rozdává pozvánky, kdo všechno platí plánuje a zařizuje. Tchýni bych řekla, že je mi to jedno koho ona pozvala, že na svatbu půjdou jen ti, které pozveme osobně my a předáme jim pozvánku. hotovo. ať to svým známým vysvětlí jak chce. A to platí všeobecně - nikdo z rodiny nemá nárok si tam zvát koho chce on (tím myslím babička sousedku protože se chce předvést jak vám to sluší v šatech, maminka sestřenice z pátého kolene, tchýně synovce které jsme nikdy neviděli...).
              • lucka_jirka
                AUTOR
                Máte pravdu, díky. Ale řeknu příteli, jak tady bude, ať to s ní vyřeší on, ale hlavně přede mnou a jak to nebude zabírat, tak se ozvu znovu já.
                • Svatební DJ Zdenek
                  PRO
                  Tak pro Vámi nepozvané bude vstupné 5000,- Kč. Na soukromou svatební party není obvyklé, aby chodila veřejnost kýmsi pozvaná, tak ať zaplatí a můžou si dát jednu sklenici piva a párek.
                  • lucka_jirka
                    AUTOR
                    Vy jste si to asi nepřečetl dokonce. Tady nejde o peníze! Ale o princip!
                    Jde o to, že host si pozívá další hosty, s tím, že to nevěstě jen tak oznámí. A v závěru, když už nic nepomáhá, tak že si za ně klidně zaplatí, ale já o ty lidi nestojím, protože je s ženichem téměř neznáme a až tak rozsáhlou svatbu ani nechceme.
                    • Svatební DJ Zdenek
                      PRO
                      No pochopil jsem. Je to zrůdnost a proto jsem v nadsázce dal cenu za návštěvu veřejnosti. Protože známý známých a příbuzný s padesátého kolena je veřejnost a ta na svatbě nemá co dělat.
                      • Svatební DJ Zdenek
                        PRO
                        Lidi jsou neomalení a klidně přijdou i když nebyli Vámi pozváni. Budou se odvolávat na kde koho. Takže pokud se to takto zvrhlo, pak se musíte připravit na to, že je budete vyhazovat jako cizí což je docela dramatické. Tedy z toho plyne jediná cesta a to respektování, že je to vaše svatba a vaše peníze (peníze nelze bagatelizovat i to je důležité, protože obvykle nezvaní sežerou 10x více než vlastní rodina!). Možná ještě ráda použijete v diskuzi s tchýní, ať dá předem na prkno za každého pozvaného mimo váš souhlas 5000,- 🙂 Protože to samozřejmě nebude přijatelné.
                        • sheenny1Ahoj, naprosto s tebou souhlasím, výběr hostů je záležitost nevěsty a ženicha. Trvala bych na tom, že hosty budete určovat vy. A tchýně sice nekoho pozvala, ale když jim neposlete svatebni oznameni, myslis, ze i tak dorazí? Poslala bych ho jen tomu, koho opravdu chci. Ja takhle zatrhla tchynino prani pozvat si 3 nejlepsi kamarádky. Nevidím jediný důvod, viděla jsem je tak třikrát, nepatří do rodiny a pro mě je svatba záležitosti rodiny a přátel snoubencu, ne pratel od rodicu. S přítelem jsme se na tom naštěstí shodli a i si to prosadili. Tak držím palce, ať to dopadne k tvé spokojenosti 🙂
                          • lucka_jirka
                            AUTOR
                            Dekuji. Oznameni zaroven s kolacema budeme rozvazet osobne. Takze by to melo dopadnout tak, ze kdo ma oznameni vc. pozvanky ke stolu tak tam bude.
                            A ty co si tchyne pozvala telefonicky, snad ne! Kdyz pozvanku v zaveru nedostanou.
                            No jeste to s ni bude slozite... :-/
                            • sheenny1A co jí říct narovinu, že svatební hosty si budeme vybírat vy? At klidne tem, co pozvala řekne, že budete zvat osobne a a oznámením. Třeba jim pak docvakne, že když jste nepřijeli a oznámení nedostali, nejsou zvaný. Ale známe lidi no, jsou schopny brát jako pozvánku jen zmínku, že se někdo bude brát. Tak pevný nervy a přinejhorším ji to řeknete narovinu, prece si nebudete nechat kazit radost.
                              • lucka_jirka
                                AUTOR
                                Ja uz jsem ji prave v tom rozhovoru rekla, ze si prece na jakekoli svatbe hosty vybira zenich a nevesta. Ti co budou u stolu dostanou kolace s oznamenim a karticku - srdecne vas zveme ke svatebnimu stolu. Ti co nebudou dostanou jen kolace a oznameni - bereme se(.cz) 😃