AKNÉ: příčiny vzniku a průběh.

10. zář 2013

Kdo netrpí na akné, toho můžeme označit za šťastného člověka. S pupínky a drobnými záněty na kůži se potkáváme už od pubertálního období. Není výjímkou ani to, když potkáme  ženu či muže v středním věku s problematickou pokožkou. Proč je to tak, co je akné a jako vzniká?

Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz, vyznačuje sa nadměrnou tvorbou kožního mazu, tvorbou komedonů (uhrů) a nasledující tvorbou zánětlivých pupínků. Dermatologové ho označují za najčastější onemocnění, které léčí. Velkou úlohu  hraje dědičná dispozice, ale i nesprávná hygiena, špatně zvolená kosmetika či stres. Bohužel se akné vyskytuje hlavně na dobře viditelných místech, bohatých na folikuly mazových žláz – tvář, hruď, záda. Proto je důležité toto onemocnění léčit. Předejdeme psychické zátěži, která může hlavně v období puberty vyvolat psychické změny, pocity méněcennosti, vyhýbání se lidem a podobně.

Akné je spojené s hromaděním kožního mazu. Nadměrnou produkci kožního mazu, (hyperseboreu), způsobují hormonální změny. Převahu má mužský hormon testosteron, který se ve zvýšené míře začne tvořit v období puberty. Je to normální součást vývoje nášeho těla. Hormonální změny jsou třeba v menstruačním období, v době tehotenství, po vysazení hormonální antikoncepce. Nadprodukcí kožního mazu uvidíme i jen okem, naše pokožka se leskne, je mastná nebo vzniká tzv. T-zóna.

Při postupujícím procesu dochází k nadměrnému dělení buněk pokožky, které vede k jich zrohovatění a brání odtoku kožního mazu. Tento jev se nazývá hyperkeratinizace. Ucpání pórů a zhoustuní nahromaděného kožního mazu je typické pro otevřené nebo uzavřené komedony, známé jako uhry. Otevřené komedóny uvidíte na kůži jako bílé nebo čérné tečky. Vzniklo nám první nezánětlivé  stadium akné, Acne Comedonica.

Další, už zánětlivé stádium akné je obvykle přemnožením bakterií, hlavně  Propionibacterium acné. Tyto bakterie jsou přirozenou součástí naší kůže, ale při akné dochází k jejich  proliferaci, k přemnožení. Propionibacterium  acné se živí kožními lipidy, které se štěpí a vznikají dráždivé volné mastné kyseliny. Tím, že jsou póry ucpané, odtékání dalšího kožního mazu je problematické, dále se ukládá ve folikulu. Při velkém množství nahromaděného kožního mazu dochází k prasknutí a uvolnění mazu do tkaniva. Toto vyvolá zánětlivou reakci a vzniká Acne papulo – pustulosa. Papuly vidíme jako červené zvětšené pupínky, pustuly jsou už hnisavé pupínky. Nesprávné vymačkávání  papul a pustul může způsobit, že nám po akné zůstane památka ve formě jizev, kterých se dá velmi těžko zbavit.

Neléčené a zhoršující se druhé stádium akné může přerůst do těžké formy Acne conglobata. Projevuje se bolestivými cystami, které zanechávají na pokožce viditelné jizvy. Toto stádium akné patří výhradně a jedině do rukou dermatologů, kteří okamžitě nasadí účinnou léčbu.

Už při prvních příznacích vzniku onemocnění akné by jsme měli začít situaci řešit a nezanedbávat žádné signály. Nezapomínat na pravidelnou a dokonalou hygienu, zvolit správnu dermokosmetiku a hlavně pupínky nemačkat.

  • bioderma_jana
    AUTOR
    Jak se jmenuje bakterie, která při přemnožení způsobuje akné? Zástupci společnosti Bioderma vylosují dvě, které získají Sebium Global, pečující o mastnou pokožku s akné. Odpovědi pište sem, do komentářů, do dnešní půlnoci. Držím palce 🙂
    • talidaibývá to hlavně Propionibacterium acné.
      • ranihaPropionibacterium acné 🙂
        • kapacitaPropionibacterium acne
          • beruzskahlavně Propionibacterium acné
            • moniduPropionibacterium acné
              • zuhniPropionibacterium acnes
                • bramborik83Propionibacterium acné 🙂.
                  • hlavsovaditaPropionibacterium acne
                    • jennyexxAkné ovlivňuje bakterie propionibacterium acnes.
                      • barborkalPropionibacterium acnes
                        • ladus88Propionibacterium acné 🙂
                          • akraj1propionibacterium acnes
                            • kitinka10Propionibacterium acné
                              • princeznajPropionibacterium acné
                                hnusák jeden 😞